Vrijdag 9 juni 2000. De dag voor in Nederland en België het EK begon. Vandaag op tv: de cliffhanger der cliffhangers. Goede Tijden Slechte Tijden, natuurlijk. Een achtervolging tussen Ludo Sanders en Bowien Galema eindigde op de rand van een klif. Ze waren in Finland; Bowien was er met Stefano Sanders, met wie ze net getrouwd was. Legende Ludo was dus haar schoonvader, maar het duo had in de serie al van alles meegemaakt. Bowien verloor haar evenwicht op die Finse rand van de afgrond, viel achterover, maar wist zich vast te grijpen. Ze smeekte Ludo tevergeefs om hulp, waarna ze te pletter viel en uren later dood werd aangetroffen. Hier de scène!
Een 26-jarige vrouw uit Hontenisse in Zeeland wurgde haar zoontje en legde hem neer bij het huisvuil. In Heerlen vermoordde iemand de 21-jarige Nadia Mehallaoui (foto). Ze was een aan drugs verslaafde vrouw die haar verslaving bekostigde door zich te prostitueren. Op 5 juli vond een wandelaar haar lichaam; de moord is 25 jaar later nog steeds niet opgelost.
Veertig verpleeginstellingen gingen particuliere verpleeghuizen beginnen die de bewoners meer luxe en gemak bieden. Deze private huizen zouden buiten het reguliere circuit gaan opereren, maar boden wel dezelfde zorg als ‘gewone’ verpleeghuizen. De kosten ervan, naar schatting 8.500 gulden per maand, komen uiteindelijk geheel voor rekening van de bewoners. De verpleeghuizen wilden met hun initiatief voorzien in de volgens hen sterk stijgende vraag naar wat luxere verpleeghuiszorg. Er was een groeiende behoefte onder ouderen (of hun kinderen) om voor hulp te kiezen in een omgeving die aansloot bij de leefstijl die men gewend was.
Onrust in andere werelddelen, terwijl Ethiopië en Eritrea juist instemden met een staakt-het-vuren. Suriname en Guyana versterkten hun militaire troepen langs de grens na nieuwe spanningen over een grensconflict. Regeringstroepen van Oeganda en Rwanda raakten ondertussen slaags in de Congolese stad Kisangani. De gevechten kostten ongeveer honderd burgers het leven, zevenhonderd mensen raakten gewond.
Tsjetsjenië werd ten slotte per decreet onder direct presidentieel bestuur geplaatst; onder curatele van het Kremlin. Poetins decreet moest nog worden goedgekeurd door het parlement. De Russische media reageerden ongerust, wegens het precedent dat men met de maatregel schiep.
Na een sensationele wedstrijd was het uiteindelijk de Braziliaan Gustavo Kuerten die ten koste van de debutant Juan Carlos Ferrero de finale van Roland Garros bereikte. Maar het was de 20-jarige Spanjaard die de afgelopen weken op het gravel van Parijs zijn doorbraak naar de absolute top maakte. De 23-jarige Kuerten mocht nu in de finale tegen de Zweed Magnus Norman proberen om Brazilië tennisgek te maken.