Donderdag 18 mei 2000. De gezondheidstoestand van prins Bernhard verslechterde weer, gevolgd door een stabilisering in de loop van de avond en nacht. Het bleef onverminderd zorgelijk.
In Italië explodeerde een vuurwerkfabriek. Drie mensen kwamen om het leven. Wat een week, na de ellende in Enschede en de vuurwerkfabriek die in Spanje explodeerde waarbij vijf mensen om het leven kwamen. Het incident van deze dag gebeurde in het dorp San Cristoforo, ten zuiden van Rome. De slachtoffers waren allen personeelsleden van het bedrijf. Twee van hen kwamen direct om bij de explosie, terwijl een derde later in het ziekenhuis overleed aan zijn verwondingen.
Het gebeurde overigens vaker; het is niet zo dat nu ineens allerlei opslagplaatsen de lucht ingingen. In 1994 koste een explosie het leven aan 26 levens in India. In datzelfde land gebeurde het in 1995 opnieuw: 23 doden. Toen ging het een maand later mis op Oost-Java: 22 doden. Er waren vervolgens vier incidenten in China in 1996, 1997 en 1998. In totaal ging het hier om 130 doden. 1998, Brazilië: 33 doden. 1999, Mexico: 63 doden. En op 11 maart 2000 gebeurde het nog in China, in de provincie Jiangxi. Een illegale vuurwerkfabriek explodeerde: 33 doden, waaronder 13 kinderen van nabijgelegen school.
De beste film van het jaar 2000 was vanaf vandaag te zien in de Nederlandse bioscopen. Dat is smaak natuurlijk, maar dit was wel écht een instant klassieker. Een topfilm onder regie van Ridley Scott. Misschien zelfs wel de beste film van het decennium! Acteurs: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Djimon Hounsou en anderen. Setting: de Romeinse tijd, net na Christus. Hoofdpersoon: Maximus Decimus Meridius. Gladiator, u had het al geraden. Het verhaal is fantastisch, de muziek van Hans Zimmer en Lisa Gerrard iconisch, alles is heel mooi in beeld gebracht. Vijf sterren krijgt ie van ons, en daar is men het in Los Angeles mee eens, want de film werd genomineerd voor twaalf Oscars en won er uiteindelijk vijf, waaronder die voor beste film, beste acteur en beste geluid. Ook 25 jaar later zijn we hier nog razend enthousiast over.
De betrokken publieke omroepen uit Nederland en België maakten ondertussen in het Koning Boudewijn-stadion in Brussel hun plannen bekend voor het EK 2000. Ze zouden alles uit de kast gaan halen, met onder meer achttien camera’s tijdens de wedstrijd (twaalf meer dan gebruikelijk) en beelden uit de kleedkamers.
De tabaksindustrie was verbijsterd over de uitspraak van minister Borst van Volksgezondheid om de productie van tabaksproducten uit Nederland te verbannen. Het Bureau Voorlichting Tabak stuurde deze dag namens de fabrikanten een brief naar de minister waarin om uitleg werd gevraagd. Volgens de tabaksindustrie hadden de uitspraken geleid tot grote sociale onrust in de bedrijfstak. In Nederland werkten zo’n 25.000 mensen in de tabaksindustrie, 5.000 in de productie, de rest in de distributie, de groothandel en detailhandel. Ook vakcentrale FNV reageerde ontstemd op de uitspraken van Borst.
Het aanbieden van illegale muziekbestanden op internet nam ten slotte toe. In de zoekmachines had het ‘seks’ naar de tweede plaats verdrongen: MP3, het formaat waarin muziekbestanden op internet werden aangeboden. Moderne piraterij, simpel en goedkoop. Een album kostte zo’n veertig gulden, nu kon steeds meer online gedownload worden – als je maar wist waar je moest zoeken. Het kostte platenmaatschappijen jaarlijks miljarden guldens. Dit soort nieuwsberichten brengen me enorm terug naar de eerste jaren van dit millennium. Voorheen moest je vier uur kranten bezorgen voor een album, nu had je de download binnen een kwartier op je computer staan. Het kostte geen cent dankzij sites als Napster, Kazaa, Limewire en later torrent-sites als The Pirate Bay. Hier een mooi verhaal erover.