Een donderdag, 27 april 2000. Tegenwoordig vieren we Koningsdag op die datum, maar destijds was dat nog niet het geval. Prins Willem-Alexander was natuurlijk wel jarig: hij werd 33 deze dag. Dat zal ie goed gevierd hebben met zijn knappe Argentijnse vriendin.
Over Koninginnedag, dat dit jaar op zaterdag de 29e gevierd werd (net als nu werd dit nooit op een zondag gedaan, dan werd het feest een dag naar voren gehaald), werd vandaag wel een mededeling gedaan. Prins Claus (73) zou er niet bij aanwezig zijn. Niet alleen zou hij de festiviteiten in Katwijk en Leiden missen, hij meldde zich ook af voor de dodenherdenking op 4 mei en de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte dit bekend. De prins kampte met darm- en rugklachten als bijwerkingen van bestraling in 1998 na een operatie.
Drie Nederlanders kwamen in Turkije om het leven bij een ongeluk tijdens een jeepsafari.
Examens die scholen zelf afnemen, zijn vaak onder de maat. Dat concludeerde de Onderwijsinspectie in het Onderwijsverslag 1999, dat deze middag werd gepresenteerd. Het ging om toetsen op middelbare scholen, maar er waren ook zorgen over die in het basisonderwijs, het mbo, op hogescholen en universiteiten. Niet alleen ging het om opgaven die onder het vereiste niveau lagen, ook ontbrak vaak onafhankelijke controle.
Er waren meer zorgen. Door het tekort aan leraren en ziekteverzuim kregen leerlingen op basisscholen en middelbare scholen vaak minder uren les dan wettelijk was vastgesteld. Op basisscholen schoot gemiddeld zeven procent van de lestijd erbij in, op middelbare scholen was dat tien procent. Een kwart van de mbo-scholen voldeed niet aan de wettelijke norm van 850 uur. Volgens de inspectie was het lerarentekort een bedreiging voor de kwaliteit van het onderwijs, vooral op achterstandsscholen. Het aantal onbevoegde leraren op middelbare scholen steeg in 1999 spectaculair ten opzichte van het jaar daarvoor, bleek tevens uit het verslag. In 1998 vroegen scholen drieduizend keer toestemming om een onbevoegde leraar in te zetten. In 1999 was dat meer dan vierduizend keer.
En dan ten slotte: net als vorig jaar constateerde de Inspectie dat de prestaties van allochtone en autochtone achterstandsleerlingen achterbleven. Vijf procent van de 7.000 basisscholen slaagde er niet in de leerlingen voldoende te leren. Het ging hierbij niet alleen om scholen met veel allochtone leerlingen, maar vaker nog om scholen met autochtone achterstandsleerlingen. Van de allochtone leerlingen hadden Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse leerlingen de grootste achterstand.
Erin Brockovich kwam in de Nederlandse bioscopen, een biografische dramafilm met actrice Julia Roberts. De film was gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis. Een advocate worstelde om haar hoofd boven water te houden; ze was een gescheiden moeder met drie kleine kinderen. Haar leven veranderde toen ze op het spoor kwam van een vervuilingszaak. Ik geloof niet dat ik de film ooit gezien heb, maar hij werd een groot succes en kreeg talloze belangrijke prijzen en nominaties.
Minister De Vries (Binnenlandse Zaken) presenteerde in het Haagse perscentrum Nieuwspoort een nieuw plan voor de uitbreiding van Den Haag ten koste van omliggende gemeenten. Bestuurders van die gemeenten waren verbijsterd. In de Haagse regio woedde al jarenlang een bestuurlijke oorlog over herindeling en bestuurlijke reorganisatie. Volgens het nieuwe plan zouden Rijswijk, Leidschendam, Voorburg, Wateringen en Nootdorp woonwijken en bedrijvencentra verliezen aan Den Haag. Als gevolg hiervan kreeg de stad er uit deze gemeenten direct ruim 12.000 inwoners bij. De extra 500 hectare maakten bovendien woningbouw mogelijk voor nog eens enkele tienduizenden nieuwe inwoners in circa 17.000 huizen.
De NOS wilde een nieuw, apart televisiekanaal beginnen voor kunst en cultuur. Hierop zouden oude programma’s van de publieke omroepen te zien zijn. Er werd gericht op eind 2001 en het was de bedoeling dat er 24 uur per dag werd uitgezonden. Wat een weelde, 25 jaar geleden. In deze periode hopen publieke omroepen dat ze over een tijdje nog bestaan. Van expansie is allang geen sprake meer.
De digitale samenleving. Nederland wilde een koploper worden in de internetwereld. Vier ministers en een staatssecretaris gaven het startsein voor een campagne (foto). Een logo, een website, een Kennisnet en een Kenniswijk, digitale trapveldjes voor de jeugd, vijftien demonstratiecentra voor elektronisch zakendoen in het midden- en kleinbedrijf: ze haalden alles uit de kast om burger en bedrijfsleven nog in de zittende kabinetsperiode over de huidige hobbel naar de digitale samenleving te tillen. Het was een heuse multimedia-show: de bewindslieden hadden allemaal een laptop voor hun neus en drie grote videoschermen achter zich. Scholen, burgers, bibliotheken, bedrijven en lagere overheden: iedereen moest aansluiten op het internet. Informatie moet gratis en makkelijk toegankelijk zijn voor iedereen. Over een paar jaar moet je je paspoort kunnen bestellen via internet, riep de een. We moeten andere vormen van onderwijs gaan geven, riep de ander.
De lijken van drie Ieren werden gevonden in de badkuip van een uitgebrand appartement in Scheveningen. Het leek een afrekening, maar bleek een ordinaire drugsruzie.