Zondag 7 mei 2000. Men beëdigde Vladimir Poetin als nieuwe president van Rusland. Hij sprak onder een enorm Sovjetsymbool voor de aanvang van een concert ter ere van Overwinningsdag. Poetin beklemtoonde het belang van eenheid, democratie en continuïteit. “Misschien zal ik niet kunnen vermijden dat ik fouten maak. Maar wat ik beloof, wat ik werkelijk kan beloven, is dat ik open en eerlijk te werk zal gaan.” Kort daarvoor was hij in het Kremlin geïnstalleerd met veel met tsaristische en post-Sovjet symboliek. Poetin kreeg eind maart de meeste stemmen in zijn land, maar die overwinning lag eigenlijk al weken vast.
Zijn voorganger Boris Jeltsin (69), die op oudejaarsdag 1999 onverwachts aftrad, was erbij aanwezig. Hij prees zichzelf in een toespraak om zijn rol in het ontmantelen van het communisme en het introduceren van democratie en markthervormingen. Hij keek glazig en kwam moeilijk uit zijn woorden. In april 2007 zou hij overlijden.
Er werden vandaag temperaturen van 27 graden Celsius gemeten: uitzonderlijk voor de Nederlandse meimaand.
Op 1 april schreef ik over liquidaties in Eindhoven. Die dag werd een 35-jarige Eindhovenaar vermoord en dat was niet het eerste slachtoffer in die periode. Op de aanslag volgde enkele dagen later een geruchtmakende steekpartij in het mortuarium van het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. Op deze dag, ruim een maand later, was er nieuws. De Eindhovense politie verdacht een zeventienjarige jongen uit Eindhoven van de moord op zijn 35-jarige plaatsgenoot. De politie hield de verdachte deze ochtend aan.
De Baskische afscheidingsbeweging ETA vermoordde de Baskische journalist en linkse activist José Luis López de Lacalle. Een jonge man schoot De Lacalle voor de deur van zijn huis in het Baskische plaatsje Andoain in zijn achterhoofd toen hij terugkwam van het inkopen van brood en kranten. De moord, de vierde sinds ETA in november 1999 aankondigde zijn terreuraanslagen te hervatten, leidde in Spanje vervolgens tot grote commotie. De kritiek op de Baskische minderheidsregering, onder leiding van de Baskisch-nationalistische partij PNV, nam verder toe.
Ajax won ondertussen met 1-0 van degradatiekandidaat MVV. Het was het afscheidsduel van hersteltrainer Bobby Haarms (66), die na een dienstverband van 33 jaar zijn trainersfunctie neerlegde. Spelers en oud-spelers vormden een erehaag, supporters staken een oorverdovend vuurwerk af en de club benoemde Haarms tot erelid.
Heerenveen speelde in deze voorlaatste competitieronde met 1-1 gelijk tegen FC Den Bosch en dat vierden ze uitbundig: ze hadden zich als nummer 2 definitief geplaatst voor de Champions League. Trainer Foppe de Haan en voorzitter Riemer van der Velde waren na afloop uitzinnig van blijdschap. “Dit is de mooiste dag van mijn leven”, zei De Haan met betraande ogen.
Wie zou achter PSV en Heerenveen nummer 3 worden? Feyenoord maakte de meeste kans; zij moesten in de laatste ronde nog thuis spelen tegen FC Twente. Ook Vitesse maakte nog kans op die felbegeerde derde plek. De nummers 4 en 5 kwalificeerden zich voor de UEFA Cup. Ajax snakte daarnaar en stond nu op 5, met twee punten voorsprong op FC Twente – zij moesten in de 34e ronde nog wel naar Utrecht.
De GP van Spanje dan ten slotte. Formule-1-races werden steeds vaker in de pitstraat beslist. Michael Schumacher had er zijn voorsprong in de stand om het wereldkampioenschap goeddeels aan te danken. Zijn grote concurrent Mika Häkkinen versloeg hem uitgerekend op zijn favoriete onderdeel. De Finse titelverdediger won de race en liep een groot deel van zijn achterstand op Schumacher in.