Zaterdag 15 april 2000. De Nederlandse architect Rem Koolhaas (56) won de prestigieuze Pritzker Prijs van het jaar 2000. “Koolhaas is een zeldzame combinatie van filosoof en pragmaticus, theoreticus en profeet.” Dat zei de jury bij de toekenning van de prijs, die bestond uit 100.000 dollar en een bronzen medaille. Het Nederlands Dans Theater in Den Haag uit 1987 was het eerste belangrijke gebouw van Koolhaas. In de jaren negentig wist hij daarna veel meer gebouwen te realiseren. Denk aan de Kunsthal in Rotterdam, de Nexus-woningen in Fukuoka, het Byzantium-woongebouw in Amsterdam en een villa in Bordeaux. Na de eeuwwisseling zou hij overal in de wereld zijn kunsten etaleren.
Sofian Rasmijn, vijf jaar oud. Op deze middag vermoord door zijn Algerijnse vader, omdat hij boos was dat zijn moeder de relatie met hem had verbroken. Vader en zoon maakten een wandeling net ten noorden van Amsterdam; de man had er recht op vanwege een omgangsregeling. Hij stak het kleutertje dood, met 41 messteken. Een wandelaar trof later het levenloze lichaampje aan in een slootje, op enkele honderden meters van Sofians woning in Amsterdam-Noord, net op het grondgebied van Landsmeer. De vader kreeg een relatief korte gevangenisstraf.
De vervroegde sluiting van de kerncentrale Borssele was volgens haar eigenaar, de elektriciteitsproducent EPZ, van de baan. Dat schreef NRC Handelsblad op haar voorpagina. Een gedwongen sluiting van Borssele verdroeg zich namelijk niet met Europese regelgeving. Het ministerie van Economische Zaken gaf toe te vrezen dat een nieuwe procedure voor sluiting van Borssele in 2003 een moeizame kwestie werd. Het is nu 2025 en de kerncentrale van Borssele is nog steeds in bedrijf.
Met zijn essay Het multiculturele drama (zie eerder) ontketende Paul Scheffer in Nederland en België ondertussen een debat over integratie van minderheden. De Tweede Kamer ging er de komende week over praten, schreven de dagbladen vandaag. “Ik heb de woorden gevonden voor wat anderen ervaren”, zo heeft Scheffer zijn vrienden verteld.
Oud-hoogleraar arbeidsrecht Max Rood beëindigde ten slotte zijn taak als bemiddelaar in het Amsterdamse taxiconflict zonder dat de ruzie over de deregulering van het taxivervoer in de hoofdstad was beslecht.