17 juli 2000

17 juli 2000

Maandag 17 juli 2000. Organisaties van moslimvrouwen kwamen in opstand tegen een Islamitisch-religieuze leider uit Spanje. Die had een boek uitgebracht waarin beschreven stond hoe je een vrouw moest slaan zonder wonden achter te laten.

De moslimrebellen die op Filipijnen al bijna drie maanden bezig waren met een gijzeling, lieten op deze dag een zieke Duitse gijzelaar vrij. We hadden het er op 23 april en 2 juni al over.

Vandaag was in Syrië de beëdiging van Bashar al-Assad als president. Zijn vader overleed op 10 juni.

Woedend waren ze, en wanhopig. De 153 werknemers van het failliete textielbedrijf Cellatex in Givet (foto) wilden een garantie op werk, in een regio die toch al zo geplaagd werd door een hoge werkloosheid. Om hun eis kracht bij te zetten bezetten ze de fabriek en lieten ze als drukmiddel duizenden liters zwavelzuur in een zijriviertje van de Maas stromen. Deze milieuchantage viel niet in goede aarde; gelukkig wist de brandweer te voorkomen dat het gif de Maas bereikte. De werknemers dreigden toen ook nog de fabriek op te blazen. Zo ver kwam het niet. Na moeizame onderhandelingen bereikte men op 20 juli een akkoord; een financiële tegemoetkoming. De actie inspireerde vervolgens ook nog een groep arbeiders in Schiltigheim, bij Straatsburg. Ook daar voorkwam een sociaal plan hevige escalatie.

De politie hield een 48-jarige rij-instructrice uit Katwijk aan in Leiden, omdat ze onder invloed autorijles gaf. De politie hield de vrouw aan na een tip. Er werd een alcoholpromillage van 2,5 bij haar gemeten. Door het 5 maal hoger dan toegestane promillage, mocht de vrouw ook haar rijbewijs inleveren.

Honderd doden in Nigeria bij opnieuw een ontploffing van een oliepijpleiding; we hadden het er een week geleden al over.

De Indonesische president Abdurrahman Wahid opperde voor het eerst de mogelijkheid buitenlandse hulp te aanvaarden om het religieuze conflict op de Molukken te beëindigen. Bij gevechten tussen christenen en moslims op Ambon waren het afgelopen weekeinde opnieuw ten minste twintig doden gevallen. Bij de burgeroorlog op de Molukken waren sinds het uitbreken van de eerste gevechtsgolf, begin 1999, meer dan vierduizend doden gevallen. We hebben het er al vaker over gehad op deze website.

De Britse premier Tony Blair was in grote verlegenheid geraakt door het uitlekken van een geheime notitie aan zijn naaste adviseurs waarin hij toegaf de voeling te verliezen met wat er onder de Britten leefde. In zijn memo, dat journalisten integraal afdrukten in de kranten The Times, The Guardian en The Independent, erkende Blair dat hij steun verloor op de gebieden waarmee Labour in 1997 de verkiezingen won, met name door het overhalen van teleurgestelde Conservatieven uit de middenklasse.

Bij een vliegtuigongeluk in het noordoosten van India kwamen ten minste 57 mensen om het leven. Een Boeing 737 van de Indiase maatschappij Alliance Airlines, afkomstig van Calcutta, stortte vlak voor de landing op het vliegveld van Patna neer op een woonwijk. Aan boord waren 52 passagiers en zes bemanningsleden. Enkele passagiers die uit het vliegtuig werden geslingerd, waren in kritieke toestand naar ziekenhuizen vervoerd. Ook waren er slachtoffers op de grond; mensen werden getroffen door neervallende wrakstukken.

President Poetin ging in de aanval tegen tycoons die in de jaren negentig steenrijk en politiek zeer invloedrijk werden. Een juridische aanval met een politiek motief. Vladimir Goesinski, Vladimir Potanin, Vagit Alekperov, Boris Berezovski – stuk voor stuk pakte de president de leden van het selecte groepje multimiljardairs aan. Ze moesten zich voegen naar zijn gezag, vond Poetin. In zijn sterke staat was alleen ruimte voor Poetin.

De fietsen bleven vandaag staan; er was een rustdag in de Tour de France. Lance Armstrong zou komend weekend voor de tweede keer de eindoverwinning halen. Daarna ging hij niet naar Nederland voor de traditionele criteriums na afloop van de Tour. Het paste niet in zijn voorbereiding op de Olympische Spelen.

Mooie reportage in NRC Handelsblad, deze dag. Iedereen die wel eens met trein of auto vanuit het noorden Rotterdam is binnengereden, kent de Van Nelle-fabriek: volgens velen het mooiste industriecomplex van Nederland. Ingebed tussen de A20, de Schie en de spoorlijn Den Haag-Rotterdam ligt het gebouw van staal en glas in de volkswijk Spangen. Het complex onderging 25 jaar geleden een metamorfose. Waar ze vroeger thee, koffie en tabak produceerden, moest men in de toekomst websites, advertenties en woningen ontwerpen. Ik ben er al een aantal keer geweest: hier zit namelijk een fantastisch barbecue-restaurant. Als je aan komt rijden met links en rechts de oude fabriekspanden, en je ziet in de verte de neonreclame van het restaurant… Je waant je in Chicago.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *