Zaterdag 15 juli 2000. Drie jonge toeristen uit Kesteren (Gelderland) staken hotel Royal in de Spaanse badplaats Salou in brand. Er zou een brandende handdoek op een luifel zijn gegooid. Vooral het restaurant en enkele appartementen waren verwoest. Duizenden minderjarige Nederlanders kwamen in Salou weer feesten, zuipen en hopen op meer. De locals walgden van deze pubers. Ze dronken zich laveloos, waren brutaal, gingen met elkaar op de vuist. De gemeente voerde zelfs een vergaand ontmoedigingsbeleid tegen Nederlanders. Aan de andere kant: was het niet juist deze vorm van toerisme die de omgeving veel welvaart had gebracht?
Stop de kindermoorden, kopte De Telegraaf vandaag met grote letters boven een paginagroot artikel. Aanleiding was natuurlijk de moord op de vijftienjarige Maartje Pieck, eerder deze week in Kampen. Het laatste slachtoffer in een reeks van zeker twintig moorden op kinderen in de laatste tien jaar, zo schreef journalist Cees Koring. Een maand voor Maartje vermoordde iemand in Schiedam ook al de tienjarige Nienke Kleiss. De Telegraaf constateerde in de eerste paragraaf dat er een duidelijke stijging was binnen deze categorie misdrijven (hier het artikel). Ze hadden het dan specifiek over moorden waarbij de dader niet behoorde tot de familiekring. Alle genoemde slachtoffers werden om het leven gebracht door volslagen onbekenden.
Premier Kok wilde een punt zetten achter het incident met Italiaanse tv-journalisten bij de finale in Rotterdam van het Europees voetbalkampioenschap. Hij noemde een excuus van zijn kant aan Italië onnodig en onderstreepte dat daar door zijn Italiaanse collega Amato ook nimmer om was verzocht. Zie eerder.
VNU moest tienduizenden exemplaren van het blad Computer Idee, met een oplage van 161.455, terughalen uit de winkels. Dit bepaalde de president van de Haarlemse rechtbank in een door Canal+ aangespannen kort geding. Computer Idee, een blad voor beginnende computerhobbyisten, deed in het jongste nummer uit de doeken hoe via een computerprogramma gratis kan worden gekeken naar de programma’s van Canal+. De betaalzender eiste onmiddellijk dat uitgever VNU de bladen uit de handel nam. Canal+ zei schade te lijden. Bijzonder, hoe dit soort trucs ook werden uitgehaald in de jongste dagen van het internet. De verboden decodeertips uit het tijdschrift waren na de verwijdering uit de winkels overigens nog steeds te lezen op diverse websites.
In Europa liep Groot-Brittannië voorop bij het aftappen van internetverkeer. Nieuwe regels zorgden voor veel commotie. RIP heette de nieuwe Britse wet, die het aftappen van internetgebruikers mogelijk moest maken. De afkorting staat voor Regulation of Investigatory Powers en de wet gaf de politie en andere opsporingsdiensten toestemming zonder rechterlijk bevel e-mail en andere soorten internetverkeer af te tappen. Ook moesten verdachten onder deze wet, die al was aangenomen door het Lagerhuis en nu in het Hogerhuis zou worden behandeld, wachtwoorden en versleutelingscodes afgeven als de politie daar om vroeg.
Nog zo’n bericht over internet en privacy. Netscape was door een gebruiker voor de rechter gedaagd omdat de browser zich schuldig zou maken aan spionage en wetsovertreding. De webbrowser hield namelijk precies bij welke programma’s internetgebruikers downloadden. Dat beweerde de Amerikaanse websitebeheerder Christopher Specht uit New Jersey. Met gebruikersprofielen is veel geld te verdienen, wist men toen al. Veel internetbedrijven verkochten al in 2000 informatie over hun bezoekers door aan adverteerders en marketingbedrijven, die met behulp van de profielen consumenten gerichter konden benaderen. Hier meer informatie over de gang naar de rechter.
Overigens veroverde de browser Internet Explorer ondertussen steeds meer terrein op Netscape. Op 1 januari 1999 gebruikte 65% de browser van Microsoft, IE. 35% gebruikte Netscape. Op 29 juni 2000 werd IE al door 86% gebruikt en had slechts 14% nog maar Netscape. In 2003 bereikte het systeem zelfs zijn hoogtepunt: de browser had een marktaandeel van 95%. Het succes was helaas van korte duur. Microsoft won rond de eeuwwisseling de browseroorlog, maar Google Chrome haalde in 2009 alweer Internet Explorer in.
De enige Colombiaan in de Tour de France, Santiago Botero, won ten slotte de veertiende etappe (de zwaarste bergrit van de Tour de France) van Draguignan naar Briançon. Hij kwam alleen aan de finish. De Colombiaan was nu drager van de bolletjestrui, als leider van het bergklassement. De Nederlanders kwamen er tijdens de Alpenetappe niet aan te pas. De Nederlandse favoriet Michael Boogerd verloor vier minuten op leider Armstrong.