13 januari 2000

13 januari 2000

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meldde op 13 januari 2000 dat er voorlopig geen sprake was van een verloving tussen Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta. En toch schreef het NRC Handelsblad op deze donderdag op haar voorpagina: “Het hof treft voorbereidingen voor een mogelijk huwelijk tussen prins Willem-Alexander en zijn Argentijnse vriendin, Máxima Zorreguieta. Dit is door bronnen aan het hof bevestigd.”

De relatie werd eind augustus 1999 bekendgemaakt. Premier Wim Kok noemde de vriendschap toen “bijzonder genoeg'” om te melden. De 28-jarige Máxima was tijdens de millenniumwisseling met de koninklijke familie in India. Hoe en wanneer zij onze kroonprins heeft ontmoet, is begin 2000 nog niet duidelijk. Zeker is wel, dat Willem-Alexander in augustus 1999 in Argentinië is voorgesteld aan de ouders van Máxima. Daarna was Máxima op haar beurt te gast op het nieuwe jacht van prins Bernhard, de Jumbo VI, in Italië. 

Máxima zal, net als prins Claus destijds, de Nederlandse taal moeten leren en alles moeten leren over de Nederlandse staatsinrichting – ze zal een soort ‘inburgeringscursus’ moeten gaan volgen.

Het bekend worden van de relatie tussen Máxima en Willem-Alexander zorgde voor commotie omdat de vader van Máxima, Jorge Horacio Zorreguieta, als onderminister en later minister van Landbouw in Argentinië tussen 1976 en 1982 lid was van de militaire junta van generaal Jorge Videla. Een meerderheid van de Kamerleden liet toen weten dat dit verleden voor een huwelijk geen beletsel is.

RTL Nieuws maakte in 1999 de eerste bewegende beelden van koningin Máxima. Op de beelden is te zien hoe zij in New York lunch haalt. Máxima werkte destijds als vicepresident Institutionele Verkoop bij de Deutsche Bank. Een still van het filmpje vind je boven dit artikel. Meer over de maanden waarin ons land kennismaakte met de toekomstige koningin, vind je binnenkort op de pagina met verhalen.

Er is op 13 januari 2000 ook nieuws uit de Verenigde Staten. Bill Gates stapte op als president-directeur van Microsoft. Hij bleef bestuursvoorzitter en noemde zich vanaf nu Chief Software Architect. “Ik kan vanaf nu weer doen wat ik het liefste doe: me richten op technologieën voor de toekomst.” Microsoft heeft van Bill Gates de rijkste privépersoon ter wereld gemaakt, met een geschat vermogen van meer dan 80 miljard dollar. Direct na het nieuws kondigde het Amerikaanse ministerie van Justitie aan dat ze het softwarebedrijf wil opsplitsen.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *