1 mei 2000

1 mei 2000

Maandag 1 mei 2000, Dag van de Arbeid – een feestdag in veel landen. Op diverse plekken in Europa en daarbuiten gingen mensen de straat op en niet altijd verliep dit probleemloos.

In Moskou gingen vanochtend zevenduizend communisten en sympathisanten de straat op voor de 1 mei-viering en eisten hogere lonen en meer sociale bescherming. De vakbonden hielden een eigen betoging in Moskou met 15.000 deelnemers. Het zeer kille weer hield velen thuis.

Bij een 1 mei-demonstratie in Hamburg raakten zeker twaalf politiemannen en een onbekend aantal betogers gewond. In Hamburg wierpen extreem-linkse betogers stenen naar imperialistische centra (banken), braken ruiten van etalages en staken geparkeerde auto’s in brand. Een bankgebouw en een supermarkt werden vernield. Heel Duitsland kende een staat van paraatheid. In Berlijn stonden zelfs zesduizend agenten klaar in verband met een betoging van neonazi’s in het oosten van de stad.

In Londen was de politie eveneens voorbereid op onrust, gezien de rellen die elf maanden geleden in de City van Londen uitbraken bij een protest van antikapitalistische demonstranten. Japanse demonstranten liepen vandaag 1,7 miljoen mensen mee in talrijke demonstraties tegen de hoge werkloosheid. In Manila braken rellen uit toen twaalfduizend betogers probeerden het Malacañang, het presidentiële paleis, te bestormen.

Een belangrijke dag vandaag voor het fenomeen gps. Dat bestond al veel langer en kende zijn eerste voorloper in 1960, met de lancering van de eerste navigatiesatelliet. Het latere Global Positioning System kende een blokkade in het signaal, bedoeld om misbruik te voorkomen. Dit storingsignaal beperkte de nauwkeurigheid tot honderd meter. Vandaag werd deze uitgeschakeld. Hierdoor nam de foutmarge van gps voor burgers af van meer dan honderd naar tien meter. Het leidde tot veel nieuwe toepassingen. Geocaching, navigatie, het (terug)vinden van spullen en ga zo maar door. Heel fijn!

In de sporthal in Zwaagwesteinde waren ongeveer zevenhonderd mensen aanwezig op een emotionele herdenkingsbijeenkomst voor de vorig jaar vermoorde 16-jarige Marianne Vaatstra (foto). De dienst, waarbij opvallend veel jongeren aanwezig waren, was bedoeld als herinnering aan het slachtoffer. Volgens dominee Anne Elverdink leven er gevoelens van teleurstelling en boosheid bij de nabestaanden, omdat een jaar later de dader nog vrij rondliep. Vaatstra werd in de nacht van 30 april op 1 mei verkracht en vermoord in een weiland in Veenklooster, nadat ze in Kollum Koninginnedag had gevierd. Vader Bauke Vaatstra omschreef het afgelopen jaar als de langste nacht. Hij zei nooit vrede te krijgen met de beestachtige wijze waarop zijn dochter was verkracht en vermoord.

Politicus Jörg Haider droeg het partijvoorzitterschap van de rechts-extremistische partij FPÖ over aan Susanne Riess-Passer. Zij maakte wel duidelijk dat de FPÖ “De partij van Haider blijft”. Haider motiveerde zijn aftreden als partijvoorzitter met zijn wens aan te tonen dat de FPÖ-ministers in de regering niet zijn “marionetten” waren. Hij zei een nieuwe generatie in staat te willen stellen de controle in handen te nemen.

Franse, Duitse en Finse diplomaten zijn vanochtend naar het zuiden van de Filippijnen gereisd. Ze wilden kleding, voedsel en medicamenten afleveren voor de 21 toeristen en personeelsleden die ruim een week geleden werden ontvoerd van het Maleisische toeristeneiland Sipadan.

President Mugabe van Zimbabwe wilde de bezetting van ‘blanke’ boerderijen in zijn land legaliseren. Hij wilde het grondgebied het komende halfjaar verdelen onder de zwarte bevolking zonder de boeren daarvoor te compenseren. Door de aankondiging dat de landhervormingen eenzijdig zouden worden doorgevoerd in plaats van ordentelijk met een goede behandeling voor eenieder, namen de spanningen in Zimbabwe scherp toe.

Guus Hiddink kreeg zijn ontslag als coach van het Spaanse Real Betis. De club verkeerde ondanks de inspanningen van de Nederlander, die er drie maanden zat op interim-basis, nog in degradatiegevaar. Op 1 januari 2001 zou Hiddink bondscoach worden van Zuid-Korea. Het grote succes van die combinatie is goed bekend.

De kans is groot dat de ouders van een 14-jarige jongen uit Oirschot een forse schadeclaim aan hun broek kregen. Een grapje van hun zoon veroorzaakte onbedoeld grote commotie. De piloten konden de KLM-vlucht van Eindhoven naar Londen afbreken, 68 passagiers bereikten hun bestemming pas een dag later. De Explosieven Opsporingsdienst (EOD) moest in actie komen, evenals de brandweer en de Koninklijke Marechaussee voor een strafrechtelijk onderzoek. Er is een bom aan boord, had hij op een servetje geschreven tijdens zijn werk bij een cateringbedrijf. Een passagier ontdekte het servetje aan boord.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *