De twee Hennies werden vrijgelaten uit de gevangenis van Istanbul. In maart 1998 werden de twee opgepakt met tien kilo heroïne in hun koffers. De zaak heeft destijds veel aandacht gehad van de media. Hennie van Doeselaar (man) en Hennie Idzes (zijn vrouw) waren in Turkije met hun buurvrouw Popcolien Blink. Het minderbegaafde stel verklaarde dat ze erin waren geluisd door de buurvrouw. Zij was degene die hen het reisje had aangeboden, als bedankje omdat ze haar hadden verzorgd toen ze ziek was. Deze buurvrouw zou ‘De Hennies’ vervolgens als drugskoerier hebben misbruikt.
Aanvankelijk werd het goedgelovige echtpaar, samen met hun buurvrouw, tot tien jaar celstraf veroordeeld. In hoger beroep bracht men dit terug naar vijf jaar. Omdat ze intussen een derde van hun straf al achter de tralies doorbrachten, kwamen de Hennies op 25 januari 2000 vrij. Dat in november 1999 duidelijk werd dat een Turkse dealer ook iets met de zaak te maken had, hielp bij de vrijlating. Opgelucht konden de Nederlanders terug naar Enschede. Daar bleek dat hun huurwoning inmiddels door anderen was bewoond. Later werd bekend dat buurvrouw Popcolien Blink minder onschuldig was dan haar oude buren. Ze zou deel uitmaken van een smokkelbende.
In onze havenstad ook nieuws. Het conflict tussen Bram Peper en de gemeente Rotterdam liep steeds hoger op. Peper was er burgemeester tussen 1982 en 1998 en was nu minister van Binnenlandse Zaken binnen het kabinet-Kok II. Vanaf september 1999 verschenen er in de media diverse berichten over Pepers declaraties uit zijn Rotterdamse periode, die niet correct zouden zijn geweest. Geruchten waren er al jaren, onder zijn opvolger Ivo Opstelten kwam het uiteindelijk tot een onderzoek naar het declaratiegedrag van Peper.
Het zou gaan om een geheim burgemeesterspotje waaruit onterechte betalingen zouden zijn verricht; denk aan reizen, diners, kleding, en cadeaus. Er was een sfeer ontstaan waarbinnen gemeenschapsgeld te gemakkelijk werd uitgegeven, ook door de wethouders in Rotterdam. Waarom moesten bijvoorbeeld partners zo vaak mee tijdens buitenlandse reizen? De berichtgeving over Peper ging ook over privégebruik van de dienstauto en een representatievaartuig en over horkerig gedrag tegenover personeel. Na onderzoek bleek het uiteindelijk te gaan om 64.000 gulden die Peper ten onrechte zou hebben gedeclareerd. Het OM begon een strafrechtelijk onderzoek.
De zaak kwam bekend te staan als de bonnetjesaffaire. Peper sprak op deze dinsdag 25 januari 2000 met Wim Kok over de juridische stappen die hij wil ondernemen om voorinzage van de dossierstukken af te dwingen. Lariekoek vond hij de beschuldigingen, ridicuul gezeur. Een lange juridische strijd zou volgen en – spoiler – Peper zou nog in het eerste kwartaal van 2000 aftreden als minister, ook om zich volop te kunnen focussen op zijn eerherstel. Maar daarover later meer op deze website.
Mysterieuze ijsblokken vielen vandaag uit de hemel in Italië en Spanje, meldt weekblad Panorama in het jaaroverzicht. Er is weinig van te vinden op het internet, 25 jaar later. Laat het ons weten als je nog weet wat er zo bijzonder was aan die ijsblokken.