5 juli 2000

5 juli 2000

Woensdag 5 juli 2000. Google, Bing, Yahoo – allemaal zoekmachines die wereldwijd bekend zijn. In het begin van deze eeuw gebruikten we in Nederland volop Ilse. Deze site kwam op 22 februari 1996 online. De naam was oorspronkelijk een acroniem voor InterLink Search Engine. Op deze dag werd de zoekmachine verkocht aan uitgeverij VNU.

VNU verwierf een belang van 58,7 procent in Ilse en voegde de Ilse Media Groep samen met de internetactiviteiten van zijn Nederlandse tijdschriften, waaronder Libelle en Nieuwe Revu. De groep was vanaf dit moment eigenaar van de best bezochte website van Nederland, met 35 miljoen pageviews per maand. In april kocht VNU ook al Startpagina.nl, met 30 miljoen opgevraagde pagina’s (pageviews) per maand de op één na meest bezochte website in Nederland. Door de bundeling van Startpagina, Ilse en de eigen websites van VNU, werd het Haarlemse uitgeversconcern de grootste elektronische uitgever van Nederland. Het land was door de verkoop weer twee internetmiljonairs rijker: Marien ten Houten en Robert Klep.

Het organiseren van Euro 2000 is goed voor de economie en het zelfbewustzijn van Nederland geweest, stelde Harry Been in NRC Handelsblad. Hij zwaaide als directeur de scepter over de organisatie. In totaal werd bijna 95 procent van alle 1,2 miljoen kaarten verkocht. Meer dan 80 procent van de kaarten ging naar het gewone publiek, bestaande uit 127 verschillende nationaliteiten. De jongste bezoeker was anderhalf jaar oud, de oudste 98 jaar.

Er zijn slechts vijftig valse kaarten ontdekt en onderschept, wat volgens Been bewees dat het systeem van kaartverkoop goed heeft gefunctioneerd. En ook de Stichting Euro 2000 hield er geld aan over. “Niet zo veel, maar in elk geval hebben we geen verlies. Het toernooi is vrijwel vlekkeloos verlopen. We hebben goed georganiseerd, maar we hebben ook geluk gehad met twee factoren: het mooie weer en het hoge sportieve niveau. Er is veel gescoord, er zijn veel verrassingen geweest, er waren spelbepalers zoals Zidane en Figo.”

Sean Connery werd op deze dag Sir Sean Connery. De Britse koningin Elizabeth ridderde de Schotse acteur, bekend van onder meer de eerste films James Bond. Hij kreeg de belangrijke onderscheiding in Edinburgh.

Arie van Eijden werd de nieuwe algemeen directeur van Ajax. De raad van commissarissen wilde hem per 1 oktober in die functie benoemen. Van Eijden volgde Frank Kales op, die in juni vertrok wegens een belangrijk verschil van inzicht over het te voeren beleid. De 54-jarige Van Eijden was directeur betaald voetbal bij de KNVB. Hij speelde in het verleden twee wedstrijden voor Ajax 1. Van 1977 tot 1986 was hij bestuurslid en vervolgens tot 1995 directeur algemene zaken en commercieel directeur bij de Amsterdamse club. Ajax royeerde hem als lid wegens zijn rol in het geruchtmakende zwartgeldschandaal in de jaren tachtig. In maart 2000 rehabiliteerde men Van Eijden uiteindelijk.

Co Adriaanse stelde zich in zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van Ajax tevreden met een plek bij de beste vijf teams van de eredivisie. “Want dan hebben we in ieder geval Europees voetbal gehaald”, zei hij op deze dag tijdens de presentatie voor het nieuwe seizoen. Vooralsnog traden bij Ajax de volgende nieuwe spelers aan: Tomas Galasek, Steven Pienaar en André Bergdølmo. De Amsterdammers oriënteerden zich nog steeds op de spelersmarkt voor alle linies. 

Vandaag begon in Amerika de Nederlandse hit Big Brother. Een carnavaleske freak show, volgens The Chicago Sun Times. ‘Big Bore’, stond er boven het artikel. The Daily News en USA Today vonden het saai en traag als stroop. Het publiek liet de kritiek geheel links liggen en keek massaal. Het kon ook haast niet anders. De mediahype rond het programma was, zelfs voor Amerikaanse begrippen, de laatste weken enorm groot geworden. Van een Time-cover tot lijvige reportages in alle grote Amerikaanse kranten, van reclame op de stadsbussen van New York tot eindeloze grappen in The David Letterman Show… Het uit Europa overgewaaide realitygenre was deze zomer onmiskenbaar de dominante trend op de Amerikaanse televisie. 

De Amerikaanse versie van Big Brother was een exacte kopie van de Nederlandse. Het met Ikea-meubeltjes gevulde Big Brother-huis leek zo vanuit Almere naar Los Angeles te zijn geëxporteerd. En ook de casting vertoonde duidelijke overeenkomsten. Zo zou mollige dakbedekker en vader van drie kinderen George zich wel eens tot een tweede Ruud kunnen ontwikkelen en had zelfverklaarde ‘ladies man’ William onmiskenbaar trekjes van Bart. Enige verschil met Nederland: men was er al politiek correcter dan wij, in dat eerst jaar van deze eeuw. En dus waren er kandidaten afkomstig uit verschillende raciale groepen en vertegenwoordigde de eenbenige Eddy de fysiek beperkte medemens. De meest verrassende keuze was misschien wel die voor Jordan, een 27-jarige vrouw die zichzelf omschreef als ‘entertainer in a gentlemen’s club’.

Miguel González kreeg ondertussen uit handen van de Cubaanse president Fidel Castro de Carlos Manuel de Cespedes-medaille uitgereikt. In een toespraak roemde Castro het doorzettingsvermogen waarmee Miguel González had gestreden om zijn zoon Elián naar Cuba terug te brengen (zie eerder). De familie van Elián in Miami wilde het bootvluchtelingetje in de VS houden.

De Britse premier Tony Blair vond het belangrijk om het privéleven van zijn vier kinderen af te schermen voor de pers. Op deze dag ondervond hij een ernstige tegenslag. Agenten arresteerden zijn minderjarige zoon Euan (16) nadat hij zeer dronken rondliep op Leicester Square. Dat is een populair Londens plein voor uitgaande jongeren. De jongen, de oudste van vier kinderen, kon zijn verhaal doen op het bureau. Later werd hij vrijgelaten zonder in staat van beschuldiging te zijn gesteld. Eerder waren er al foto’s van Euan op een schoolfeestje, waar drank en puberseks in het spel waren. De Blairs wisten vervolgens verdere berichten daarover te stoppen met een beroep op de privacy. Een eerder nieuwsbericht rondom een zoon van Blair (47) was onschuldiger: Leo werd op 20 mei 2000 geboren.

Voor de tweede keer in de Tour de France had Erik Dekker gegokt en verloren. Na een lange vlucht, in een groep van vijf die in de laatste kilometers tot aan de streep in Vitré was uitgedund tot twee man, werden de Nederlandse wielrenner en de Duitser Jens Voigt teruggepakt door het peloton. Met de enkele honderden meters verderop gelegen finish in zicht moesten de twee zich gewonnen geven. De wanhopige gedachte om nog mee te sprinten voor de overwinning liet Dekker al na een paar pedaalslagen varen. De Duitser Marcel Wüst won na 202 kilometer de massasprint, vlak voor zijn landgenoot Erik Zabel.

Op het EK in Helsinki ten slotte, tastte Pieter van den Hoogenband zijn grenzen af. Dit deed hij tot tevredenheid van coach Jacco Verhaeren. Twijfels waren er wel rond de 28-jarige zwemmer Marcel Wouda. Hij zaaide de nodige twijfels. Over zijn vorm, over zijn inhoud en, nog belangrijker, over zijn mentale gestel. In 1998 was hij de eerste wereldkampioen in de geschiedenis van het Nederlandse mannenzwemmen. Vlak voor de Olympische Spelen in Sydney eindigde hij nu op een teleurstellende zevende plek op de 200 meter wisselslag, ‘zijn’ nummer.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *