21 juni 2000

21 juni 2000

Woensdag 21 juni 2000. Nederland bleek qua gezondheidszorg bij de top van de wereld te horen. Toe maar.

William, de zoon van de Britse kroonprins Charles en zijn in 1997 omgekomen moeder Diana, vierde vandaag zijn achttiende verjaardag. Hij was volop bezig met zijn eindexamens, op de elitekostschool van Eton.

Het Nederlands elftal won ook haar derde wedstrijd op het EK in eigen land. Wat een weelde. Frankrijk, de winnaar van het WK 1998, verloor met 2-3 in de laatste poulewedstrijd. In de Amsterdam Arena scoorden Patrick Kluivert, Frank de Boer en Boudewijn Zenden voor Oranje. De goal van De Boer herinner ik me nog goed: een vrije trap. Er zat overigens geen spanning meer op de wedstrijd: beide landen waren al zeker van de volgende ronde.

Het Nederlands elftal realiseerde in de Amsterdam Arena zijn doelstelling om in het knusse Hoenderloo te blijven; ook het vervolg van het toernooi zou in Nederland plaatsvinden. De Fransen gunden enkele grootheden, waaronder Zidane, rust. Hun basiselftal zag er heel anders uit dan in de voorgaande wedstrijden. Nederland speelde een zwakke eerste helft. Slechts dankzij de tomeloze inzet van sommige spelers, zoals man of the match Edgar Davids, bleef de schade beperkt tot een 2-1 achterstand. In de tweede helft revancheerde het Nederlands elftal zich. Oranje liet zijn leeuwenhart spreken. De inzet werd groter en dat leidde tot twee doelpunten. Leuk voor keeper Sander Westerveld, die de geblesseerde Van der Sar verving: de assist bij de goal van Zenden kwam van zijn voeten. De samenvatting hier.

Na de wedstrijd was Johan Cruijff in zijn commentaar heel kritisch. Met name de vedetten stelden Cruijff teleur. Davids, Bergkamp, Cocu, Frank de Boer, Kluivert: ze hadden volgens Cruijff allemaal heel zwak gespeeld. Plichtmatig, verongelijkt, geen rendement: ze zouden het uiteindelijk nooit redden op deze manier. De uitlatingen vielen bij de Oranjeselectie niet goed. “Sommige dingen weet hij niet”, was vervolgens de kribbige reactie van Davids in de tv-studio op de kritiek van Cruijff. “Hij staat niet in het veld.” Onze volgende tegenstander, in de kwartfinale: Joegoslavië. Dan zou Nederland volgens onze eeuwige nummer 14 uit een ander vaatje moeten tappen.

Er waren maar liefst vier wedstrijden vandaag. Naast Frankrijk-Nederland speelde in dezelfde poule Denemarken tegen Tsjechië: 0-2, twee keer Šmicer. De andere wedstrijden: Joegoslavië-Spanje 3-4 en Slovenië-Noorwegen 0-0. Ik was zelf hoogstpersoonlijk aanwezig in Brugge, samen met mijn broer, bij die prachtige en temperamentvolle wedstrijd met zeven goals. In de blessuretijd stond Spanje met 3-2 achter, maar een benutte strafschop van Gaizka Mendieta en een treffer van Alfonso zorgde voor een plaats in de kwartfinale. RKC-speler Dejan Govedarica vervulde bij de Joegoslaven een hoofdrol door een doelpunt te scoren, een assist te verzorgen en een strafschop te veroorzaken.

Door de miraculeuze ontsnapping van Spanje lag het ontroostbare Noorwegen eruit. Ik weet helaas niet heel veel meer van het avontuur in Brugge; ik kon me niet eens herinneren dat ik door deze mooie avond de wedstrijd van Oranje niet heb kunnen meekijken op tv. Om 18:00 uur begonnen ze in Brugge, Oranje startte om 20:45 uur. Toen was ik waarschijnlijk weer onderweg naar Nederland. Het enige dat me bijbleef: de fanatieke supporters om ons heen, in het Jan Breydel Stadion.

Nieuwe extra meevallers zouden ondertussen in 2000 niet meer besteed worden. Minister Zalm (Financiën) wilde niet meer extra uitgeven dan maximaal 5,6 miljard gulden. De minister zei dit deze dag in de Tweede Kamer bij de behandeling van de zogenoemde Voorjaarsnota, waarin de uitgavenmeevallers voor 2000 en 2001 werden verdeeld. Het Centraal Planbureau (CPB) constateerde vorige week dat er dit jaar – bovenop de meevaller van 5,6 miljard gulden – nog eens 1,5 miljard gulden extra te verwachten was.

De politie in Drenthe heropende ten slotte het onderzoek in de zaak van het vermoorde 15-jarige meisje Andrea Luten. Nieuwe DNA-technieken waarmee de politie onlangs in Groningen twee oude moordzaken oploste, waren hiervoor de aanleiding. Het betrof onder meer de moord op studente Anne de Ruyter de Wildt (zie eerder). Andrea Luten werd in 1993 vermoord op weg van school naar huis. Haar ouders moesten lang wachten op een doorbraak in de zaak. In 2009 mishandelde een man uit Hoogeveen zijn vriendin. Hij werd veroordeeld voor dit huiselijk geweld en moest DNA afstaan volgens een nieuwe wet. Er werd wangslijmvlies afgenomen. Het DNA-profiel van deze Henk F. ging op 22 april 2010 de databank in. Dit profiel leverde een match op met het DNA-profiel van de schaamhaar die op Andrea Luten was gevonden. Op 23 april 2010 kwam het goede nieuws: er was na zeventien jaar een match. 

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *