Maandag 3 april 2000. Nadat een rechter besliste dat het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft haar monopoliepositie met Windows had misbruikt, verloren beleggers massaal het vertrouwen en daalde de koers. Niet alleen die van Microsoft, ook van andere bedrijven in de computertechnologie. Het was voor het eerst dat de aandeelhouders zo fel reageerden op ontwikkelingen in de mededingingszaak. De Amerikaanse overheid was de zaak begonnen samen met negentien staten. Op de foto CEO Bill Gates.
Als fabrikant van het besturingsprogramma zou Microsoft onder meer ongeoorloofde druk op afnemers en concurrenten zetten. Daarnaast zouden ze de prijzen kunstmatig hoog houden. Het bedrijf lag al jaren onder vuur. Een van de concurrenten was Netscape. Dat bedrijf had aanvankelijk met Navigator een populaire browser. Die werd echter uit de markt gedrukt doordat Microsoft bij het algemeen gangbare besturingssysteem Windows ‘gratis’ de eigen internetbladeraar Explorer meeleverde. De rechter kwam tot een eis: Microsoft moest onder meer het bedrijf opsplitsen in twee delen. Een bedrijf voor Windows en een bedrijf voor toepassingen als Word, Excel, Office en Explorer.
Meer beursnieuws. Nina Brink onthulde deze dag dat ze ongeveer 200 miljoen gulden had verdiend met de verkoop van aandelen World Online in december. De koers van het aandeel bleef maar dalen, opnieuw zeven procent omlaag, tot onder 22 euro.
In Amsterdam schoot een verkeersovertreder op agenten met een machinegeweer. Niemand werd geraakt.
Franse SFOR-soldaten arresteerden de van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische Serviër Momcilo Krajišnik. Krajišnik was jarenlang de rechterhand van Radovan Karadzic, de hoogste politieke leider van de Bosnische Serviërs die is aangehouden wegens oorlogsmisdaden. Hij zou zo snel mogelijk worden overgebracht naar Den Haag, voor berechting door het Joegoslavië-tribunaal. Tegen Krajišnik liep een aanklacht wegens onder andere genocide tussen midden 1991 en eind 1992, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, inclusief moord.
Met het oog op een dreigend cellentekort verzocht het ministerie van Justitie gevangenisdirecteuren schriftelijk om bij circa duizend gevangenen te onderzoeken of een aantal van hen vervroegd vrijgelaten kon worden.
Kamerleden van D66 debatteerden gisteravond via internet over de invloed van dit medium op de politiek. Men zei uit te kijken naar een wereld die door internet verandert in een global village. Grenzen en tijdzones zouden verdwijnen. Belangrijk discussiepunt voor D66 was het stemmen via internet. Als het aan Bert Bakker lag, gebeurde dat al bij wijze van proef bij de volgende verkiezingen, in 2002. Hans Hillen van het CDA chatte dapper mee, maar zag het belang van internet niet zo zeer.