28 april 2000

28 april 2000

Vrijdag 28 april 2000, de dag voor Koninginnedag: vandaag werden de lintjes uitgedeeld! Ter gelegenheid van Koninginnedag zijn dit jaar ruim 2.200 onderscheidingen toegekend, een record sinds de invoering van het nieuwe stelsel. De meest geruchtmakende benoeming was dit jaar die van Euroambtenaar Paul van Buitenen, die eerder door de Europese Commissie was bestraft omdat hij informatie over financiële wantoestanden bij de commissie naar buiten had gebracht. Als klokkenluider speelde hij in 1999 een belangrijke rol bij de val van de Europese Commissie. Inmiddels staat ie ook bekend om zijn omvangrijke onderzoek naar de Vuurwerkramp, maar dat wisten we allemaal nog niet in april 2000.

Schrijver Remco Campert had laten weten de hem toebedachte onderscheiding niet te accepteren. Andere bekende Nederlanders die werden gedecoreerd waren Pierre Kartner (Vader Abraham), Koos Alberts, het zangduo Elly en Rikkert, popzanger Frank Boeijen, de leden van het Rosenbergtrio, de schrijfster Yvonne Keuls, de schrijvers Rudy Kousbroek en Kader Abdolah en televisiepresentator Hans van Willigenburg. Opmerkelijk was ook de onderscheiding voor Kees Schouhamer Immink, voormalig medewerker van het Philips Natlab die onder meer een belangrijke bijdrage leverde aan de ontwikkeling van de compact disc.

Koningin Beatrix bagatelliseerde in een interview voor de NOS-televisie haar vermeende ongecontroleerde politieke invloed. Het vraaggesprek met Maartje van Weegen werd een maand geleden opgenomen, voordat D66-leider Thom de Graaf de discussie over de modernisering van de monarchie startte. De koningin weigerde volgens de NOS in te gaan op een verzoek om het interview na de ontstane discussie te actualiseren. Beatrix gaf toe het wel eens moeilijk te hebben met het feit dat ze kritiek over zich heen moest laten komen zonder weerwoord te kunnen geven. Maar kritische zelfanalyse vond ze nuttig, “zeker als je wat langer in een bepaalde positie werkt.” Populariteit was voor de koningin niet belangrijk. Dat vond ze gevaarlijk, oppervlakkig en tijdelijk. Haar taakopvatting was een andere. “Je lijn vasthouden, rustig doorwerken, de dingen doen waar je in gelooft. Zo ben ik nu eenmaal.”

Een zwarte dag vandaag voor Ruud van Nistelrooij. Als een oerschreeuw daverde zijn stemgeluid over de velden van het trainingscomplex De Herdgang. Ruud van Nistelrooij viel, greep geschrokken naar zijn rechterknie en schreeuwde het uit van de pijn. Hij wist het meteen, want hij voelde het, hij had het horen knappen: het was goed mis. De geblesseerde knie die na maanden langzaam leek te genezen had het nu echt begeven.

Hij was aan zo’n sterk seizoen bezig, tot hij begin maart bij een oefenduel een knieblessure opliep. Terwijl hij aan het revalideren was in de hoop op tijd fit te zijn voor het EK in eigen land, meldde Manchester United zich. Ze hadden zo’n 65 miljoen gulden over voor de aanvaller; Van Nistelrooij zou anderhalve ton per week gaan verdienen. De medische tests verliepen echter niet naar wens en de Engelsen eisten een nader onderzoek. Ondertussen ging de PSV’er terug naar Eindhoven om fanatiek verder te werken aan zijn herstel. En toen ging het mis, op deze laatste vrijdag van april. Tijdens een kopoefening kwam Van Nistelrooij verkeerd terecht en scheurde een kruisband van zijn nog zwakke rechterknie. Ook de mediale band scheurde opnieuw in.

De transfer kon hij vergeten, deelname aan het EK zat er ook niet meer in. Een maand of acht revalideren, een persoonlijk drama. Voor Ruud zat er niets anders op dan rustig te herstellen en nog een jaar bij PSV te blijven. De club die op 30 april het landskampioenschap zou gaan vieren… Met haar aangeslagen topspits op krukken.

De Amerikaanse regering wilde dat Microsoft in tweeën werd gesplitst. Dat vroeg zij de rechter, die het softwareconcern eerder schuldig verklaarde aan overtreding van de antikartelwetten. De regering, een van de klagers in de rechtszaak, vond de tweedeling de beste manier om te voorkomen dat Microsoft misbruik maakte van zijn macht. Ook in de befaamde anti-kartelzaken tegen het telecomconcern AT&T en tegen oliemaatschappij Standard Oil waren die bedrijven opgesplitst op last van de rechter.

Microsoft moest zich volgens de Amerikaanse regering verdelen in een bedrijf dat het besturingssysteem Windows produceert en verkoopt en een bedrijf dat andere softwareprogramma’s schrijft zoals tekstverwerkers of rekenprogramma’s. De twee delen mochten dan de eerste tien jaar niet fuseren. Bovendien zouden Bill Gates en andere topmanagers slechts in één van de twee bedrijven aandelen mogen hebben.

De euro bereikte een nieuw dieptepunt ten opzichte van de dollar. De munt boekte ondanks de renteverhoging een laagterecord van 0,9031 dollar. De positie van de euro verzwakte vooral door de bekendmaking van groeicijfers over de Amerikaanse economie. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel bleek dat de economische groei in het eerste kwartaal op 5,4 procent uitkwam. Het was het derde achtereenvolgende kwartaal dat de economie met meer dan 5 procent groeide. Ook de arbeidskosten leken voor extra inflatiegevaar te zorgen. Door de krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt maakten de lonen de grootste stijging in tien jaar door. De zogeheten arbeidskostenindex steeg in de eerste drie maanden met 1,4 procent.

KLM verbrak de alliantie met de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia na anderhalf jaar. Reden was de onzekerheid rondom het vliegveld Malpensa en vertraging bij de privatisering van Alitalia.

Minister-president Wim Kok verwachtte verdere vertraging bij de invoering van het rekeningrijden. Daarmee leek het vrijwel uitgesloten dat de omstreden spitsheffing nog voor de verkiezingen in het voorjaar van 2002 in de praktijk werd gebracht.

Het internet-muziekbedrijf MP3.com overtrad de wetten op auteursrechten met zijn online muziekdatabase voor commerciële doeleinden, zo bepaalde een rechter deze dag in een federaal gerechtshof. De uitspraak vormde een mijlpaal in de strijd van de platenindustrie tegen de digitale distributie van muziek via internet. Heel interessant: hier meer over te lezen.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *