22 juli 2000

22 juli 2000

Zaterdag 22 juli 2000. Tiger Woods won de 129e Britse Open. Het was zijn vierde grote golftitel.

Op deze dag was de laatste dag van Simmer 2000. Uit alle windrichtingen kwamen ze naar hert Heitelân, het vaderland. Duizenden Friezen uit de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Brazilië, Zuid-Afrika of Duitsland, tienduizenden Friezen uit Nederland. Samen met de Friezen die in hun provincie waren gebleven, vierden zij drie weken lang Simmer 2000. Simmer: zomer in de Friese taal. Het weer was dan niet denderend in juli, maar er waren toch zo’n 600.000 belangstellenden.

Het was de allergrootste Friezenreünie aller tijden en het programma was gevarieerd. Overal was wel iets georganiseerd: feesten, theatervoorstellingen, concerten en tentoonstellingen, sportieve activiteiten… Natuurlijk was er een kampioenschap fierljeppen en wie wilde kon inloggen op computers voor een uitvoerig stamboomboomonderzoek. Interessant voor al die mensen die ooit hun veilige haven achterlieten voor een toekomst elders. De Kast trad op (zie foto), de populaire band met zanger Syb van der Ploeg (doorbraak 1997: In nije dei), en de opening op 1 juli werd gedaan door koningin Beatrix – een telg uit het geslacht van de Friese Nassaus.

Een Nederlandse vrouw kwam om het leven na een val in een Oostenrijks ravijn.

Noord-Korea stemde in met het voorstel van Zuid-Korea om op hoog niveau verder te overleggen over verbetering van de betrekkingen. Het overleg zou een vervolg zijn op de historische ontmoeting van de leiders van de twee landen, een maand eerder

Onder allochtonen groeide een gevoel van onbehagen over het wonen in achterstandsbuurten. Het ging om wijken met veel allochtonen, zwarte scholen en gebrek aan perspectief voor hun kinderen. De bevolkingssamenstelling van veel van die wijken was eenzijdig: zo’n zeventig procent van de inwoners was van allochtone afkomst. En daar waren de allochtone bewoners zelf niet blij mee. Bos en Lommer, Zeeburg en de Baarsjes in Amsterdam. Delfshaven, Feijenoord en Charlois in Rotterdam. De Schilderswijk en het Transvaalkwartier in Den Haag. Maar ook Gouda, Dordrecht, Arnhem en andere steden hebben zulke buurten. In Utrecht stelde de Stichting Houd Kanaleneiland Leefbaar (SHKL) de onvrede aan de orde in een brief. Die was ondertekend door de Turkse en Marokkaanse moskeeën, katholieke en protestantse kerken, oudercomités en bewonersverenigingen.

Het verlies van de Expo 2000 in Hannover (zie eerder) werd groter dan de 1,8 miljard mark (ruim 2 miljard gulden) waarop de organisatie sinds de rampzalig slecht bezochte openingsweek van de wereldtentoonstelling had gerekend. De bezoekersaantallen bleven ook in de vakantietijd tegenvallen. Vooraf hadden de Duitse organisatoren gerekend op meer dan 40 miljoen bezoekers, het aantal dat de wereldtentoonstelling in Sevilla in 1992 haalde. Hiervoor was een bezoekersaantal van gemiddeld 250.000 per dag nodig, maar tot nu toe trekt de Expo 200 niet meer dan hoogstens 80.000 mensen per dag.

Als een van de oorzaken van het tegenvallende bezoek noemde de organisatie de gebrekkige promotie voor de Expo 2000. Er zou de komende tijd dan ook enkele tientallen miljoenen mark extra aan reclame en publiciteit worden besteed. Critici van de Expo noemden ook de hoge toegangsprijs (ongeveer 80 gulden voor een hele dag) als oorzaak. Overigens was het Nederlandse paviljoen nog steeds een van de populairste op de Expo in Hannover. 

Door een valpartij in de voorlaatste etappe in de Ronde van Frankrijk,  van Belfort naar Troyes, haalde Michael Boogerd niet de eindstreep in Parijs. Voor de kopman van Rabobank eindigde zijn toch al teleurstellende Tour deze dag in een ziekenwagen. In het plaatselijke ziekenhuis werd Boogerd nader onderzocht en bracht hij ook de nacht door. Boogerd verliet de Tour gisteren door de zijdeur, vanuit Troyes, op nog geen tweehonderd kilometer van Parijs. In het gezelschap van zijn vriendin, voormalig Miss Nederland, en zijn ouders. Voor zijn ploeg was de Tour van 2000 dankzij drie ritzeges van Erik Dekker en één overwinning van Leon van Bon een onvergetelijke.

Zwemster Inge de Bruijn verbeterde bij regionale kampioenschappen in Federal Way, in de staat Washington, haar eigen wereldrecord op de 100 meter vlinderslag . De Barendrechtse tikte zaterdagavond aan na 56,64 seconden. De Bruijn was sinds eind mei (Sheffield) al recordhoudster met 56,69. Onze zwemkampioene had de afgelopen maand keihard getraind onder leiding van haar Amerikaanse ‘herontdekker’ Paul Bergen. Dat de vorm er was, bewees ze ook al op de 100 meter vrij, die ze voltooide in 54,01. 

Een groot gedeelte van de Olympische zwemselectie bevond zich het afgelopen weekeinde in Frankrijk, in Millau. Daar hadden de zwemmers een van de laatste mogelijkheden om in de aanloop naar de Spelen nog wedstrijdritme op te doen. Pieter van den Hoogenband won tijdens de wedstrijden om de Vittel Cup zowel de 100 als de 200 meter vrije slag.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *