2 juli 2000

2 juli 2000

Zondag 2 juli 2000. Na ruim 71 jaar werd de Institutionele Revolutionaire Partij in Mexico verslagen. De Mexicanen kozen voor verandering door de populist Vincente Fox aan te wijzen als de nieuwe president. Hij was van de conservatieve Nationale Actie Partij. Het waren hele schone verkiezingen, na decennia van machtsmisbruik, corruptie, stembusfraude en banden met de internationale maffia.

Het EK 2000 kende een zinderend slot. Pas in de allerlaatste seconden van de officiële speeltijd van de finale in Rotterdam, wist Frankrijk door een doelpunt van Sylvain Wiltord een verlenging af te dwingen. Daarin sloegen ‘les bleus’ keihard toe. Italië, dat de winst binnen handbereik had gehad, werd door een golden goal van David Trezeguet alsnog met 2-1 geklopt. En dus mochten de Fransen, volgens velen geheel terecht, feestvieren. De tranen waren voor de Italianen. En daarmee was het EK voorbij. Een toernooi dat uiteindelijk een groot feest werd; de Nederlanders en Belgen van de organisatie mochten trots terugkijken.

Het Europees kampioenschap kreeg de winnaar die het verdiende. De Fransen vormden van begin tot eind de favoriete ploeg, speelden het aantrekkelijkste voetbal en beschikten met Zinedine Zidane, Laurent Blanc en Thierry Henry over de beste spelers. Frankrijk werd overigens de eerste regerend wereldkampioen in de historie die zich tevens de sterkste van Europa mocht noemen. 

Bij vijf zelfmoordaanslagen brachten Tsjetsjeense separatisten 61 Russische militairen in hun Kaukasische deelrepubliek om het leven. President Poetin haalde direct zijn veiligheidsadviseurs voor overleg naar het Kremlin. De schaal van de terreur maakte pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar de Russische troepen waren in het laagland van Tsjetsjenië, dat ze na tien maanden strijd op de krijgsheren en hun bendes hadden heroverd.

Er veranderde dit weekend niets in de top drie van de Top 40. Jop voerde nog steeds de lijst aan, met Jij Bent De Zon. Daarna volgde E-Type, met het nummer van Euro 2000: Campione. Nieuw was de nummer 11, en deze zou uiteindelijk héél groot worden deze zomer: Jody Bernal met het nummer Que , Que No. De 18-jarige Colombiaan werd, toen hij drie maanden oud was, door een Nederlandse familie geadopteerd. Hij groeide op in Delft. De hit zong hij in de taal van zijn biologische ouders. In 1999 bracht hij een bezoek aan zijn familie in Colombia. Als afscheidscadeau kreeg hij een cd met Spaanstalige nummers. Een van deze nummers was Que sí, que no

Ook nieuw, op 24: het nummer waar we onlangs al over schreven. I Would Stay, van Krezip. En dan ten slotte een bekende nieuwe binnenkomer op 34: I’m Outta Love van Anastacia. Ook dat nummer zou het in 2000 geweldig doen.

De strijd om het wereldkampioenschap Formule-I wordt grimmig. De Schot David Coulthard won in Frankrijk zijn derde Grand Prix in 2000 en bracht zijn achterstand op de Duitser Schumacher terug tot twaalf punten. Maar het meest opvallend was de woede van Coulthard over het in zijn ogen onsportieve gedrag van Schumacher. De Nederlandse coureur Jos Verstappen viel uit met een kapotte versnellingsbak.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *