16 mei 2000

16 mei 2000

Dinsdag 16 mei 2000. Diplomaten van de G8 hielden een conferentie over cybercriminaliteit naar aanleiding van de verspreiding van het ILOVEYOU-virus.

Het was de tijd van de examens op scholen. Voor het eerst konden leerlingen deze ochtend een eindexamen via de computer maken (foto). De vragen voor het nieuwe studiehuisvak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) stonden op een cd-rom. Het was nog maar op een paar scholen mogelijk in dit vak examen te doen, de 28 havoleerlingen van het Amsterdams Spinoza Lyceum waren de eersten. De vier systeembeheerders liepen nerveus rond, maar alles ging goed. Er waren onder meer filmpjes van voorstellingen, films en architectuur te zien op de monitoren. De toetsenborden van de computers blijven ongebruikt. De leerlingen moeten de vragen gewoon beantwoorden met pen en papier. 

Twee Britse passagiersvliegtuigen hadden elkaar op 28 april op het Londense vliegveld Heathrow rakelings gemist, zo bleek deze dag. Een landende Boeing 747 van British Airways miste op dertig meter een Airbus van British Midland, die opsteeg van dezelfde baan. De BBC citeerde anonieme bronnen die zeiden dat de betrokken luchtverkeersleider nog in opleiding was. Bovendien was het mistig op Heathrow en stonden verkeersleiders onder druk om opgelopen vertragingen weg te werken.

Het ging alweer wat beter met prins Bernhard, wiens leven een kleine week eerder nog aan een zijden draadje hing. Hij maakte alweer grapjes. Toe maar. Na de vele onthullingen over zijn zelfzuchtigheid en de vele schandalen, ben ik niet heel enthousiast meer over deze man. Ik kan onder meer dit boek aanbevelen.

Een dag eerder kwam de Raad voor Cultuur met de Cultuurnota 2001-2004. De toneelwereld reageerde deze dinsdag woedend op de subsidieadviezen. De raad deed de ingrijpendste voorstellen namelijk op het vlak van het theater, hoewel ook drie orkesten en twee dansgroepen te horen kregen dat ze niet meer voor subsidie in aanmerking komen. Een ramp voor Nederland, zo zeiden directeuren in de cultuursector: kwetsend en pijnlijk. In de politiek werd echter wel positief gereageerd.

Minister Borst (Volksgezondheid) wilde een algeheel rookverbod invoeren op de werkplek. Ze wenste ook een rookverbod op schoolpleinen en wilde de verkoop van tabakswaren aan jongeren aan banden leggen. Met het oog daarop moesten sigarettenautomaten in tal van horecagelegenheden en elders op den duur verdwijnen, als het aan de minister lag. Het was haar bedoeling dat de verkoop van sigaretten en andere tabakswaren tot tabaksspeciaalzaken beperkt zou blijven. Belangrijke signalen. Ze volgden kort op andere nieuwsberichten waarover we onlangs schreven, over rookvrije werkplekken en tabaksfabrikanten die zich moesten verantwoorden. Els Borst werd vermoord in 2014; ze heeft niet meer meegemaakt hoe we tegenwoordig flinke stappen zetten door bijvoorbeeld het stopzetten van de verkoop in supermarkten.

In verschillende Spaanse media werd gezinspeeld op een vertrek van Van Gaal na de laatste wedstrijd van Barcelona, dagen later tegen Celta de Vigo. Barcelona won deze dag wel de eerste prijs van het seizoen. Tegen de derde divisieclub Mataró won Barcelona met 3-0 de finale van de Catalaanse beker. Barcelona-aanhangers toonden spandoeken met teksten als ‘Tot nooit meer Van Gaal’ en ‘Van Gaal muy negativo’.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *