Zondag 16 juli 2000. Een 25-jarige zwartrijder uit Enschede mishandelde een 51-jarige treinconducteur.
Een gebarsten oliepijpleiding zorgde voor een milieuramp in Brazilië, in de zuidelijke deelstaat Parana. Meer dan vier miljoen liter olie kwam in de rivier Iguazu terecht en stroomde naar een nationaal park met de wereldberoemde Iguazu-watervallen, een belangrijke toeristische trekpleister. Ook bedreigde de enorme olievlek de drinkwatervoorziening van tienduizenden Brazilianen in het grensgebied met Paraguay en Argentinië. Met de moed der wanhoop probeerden deskundigen de gevolgen van de vervuiling zo beperkt mogelijk te houden. Er werden dammen aangelegd, drijvende barrières opgeworpen en afvloeiingskanalen gegraven. De massale inzet van werknemers en buitenlandse experts zorgde voor het enigszins beperken van de schade aan het milieu; de ergste scenario’s konden worden voorkomen. Het onderhoud van de pijpleidingen liet te wensen over, bleek al snel. Door kostenbesparingen waren de veiligheidsmaatregelen in gebreke. En dus volgde er een fikse boete voor oliemaatschappij Petrobras.
Bij een botsing tussen twee veerboten in de Straat van Gibraltar kwamen vijf passagiers om het leven en raakten achttien personen gewond. Onder de slachtoffers bevonden zich drie leden van een Marokkaanse familie met Nederlandse nationaliteit. De aanvaring was het gevolg van het slechte zicht. Bij het Nederlandse gezin ging het om de moeder van 41 jaar, een twee maanden oude baby en een zevenjarig zoontje. Een derde broertje raakte daarnaast zwaar gewond. De vader bleef vrijwel ongedeerd, maar werd bij terugkeer in Spanje onder psychologische behandeling geplaatst.
De Baskische afscheidingsbeweging ETA pleegde dit weekend twee nieuwe aanslagen. Zaterdag werd een raadslid van de regerende Partido Popular vermoord in Málaga. Op deze zondag ontplofte vervolgens een autobom naast een kazerne van de Guardia Civil in een dorp nabij Soria.
De Amerikaanse president Bill Clinton constateerde ondertussen enige vooruitgang in het dinsdag begonnen vredesoverleg tussen de Israëlische premier Ehud Barak en de Palestijnse leider Yasser Arafat. Intussen betoogden naar schatting ruim 100.000 rechtse Israëliërs in Tel Aviv tegen de vredesonderhandelingen die premier Barak met de Palestijnen voerde.
Niemand kon Marco Pantani in de bergen bijhouden. De hele karavaan moest zijn meerdere erkennen in de smaakmaker van het peloton. Hij behaalde zijn achtste zege in een bergrit van de Tour de France. Pantani nam slechts deel aan vier edities en verdiende daarom te worden opgenomen in een illuster rijtje klimspecialisten, zo schreef NRC Handelsblad. De Italiaan steeg na zondag naar de zesde plaats in het algemeen klassement. De Amerikaan Lance Armstrong verstevigde zijn leidende positie. Hij erkende wel dat hij zich niet meer zo sterk voelde als in het begin van de Tour. Armstrong verdedigde ruim zeven minuten voorsprong op de Duitser Ullrich, wiens tweede plaats op de tocht stond. De Spanjaard Beloki kwam in de vijftiende etappe twee seconden tekort om hem te passeren in de tussenstand.
Veel amateurclubs speelden in deze tijd van het jaar ten slotte tegen internationale topclubs die zich in Nederland voorbereidden op het nieuwe seizoen. Een mooi verslag in de krant van het duel tussen Alphense Boys en Glasgow Rangers, uit Schotland. Het werd 12-0 voor de bezoekers. De Schotten waren Nederlands getint: trainer was Dick Advocaat en in de verdediging speelde Fernando Ricksen. Van het contigent Nederlanders ontbreken Arthur Numan en Michael Mols (geblesseerd) en Bert Konterman en Giovanni van Bronckhorst (vakantie).
Slechts één overwinning mocht de Nederlandse roeiploeg begroeten bij de laatste serieuze krachtmeting voor de Olympische Spelen in Sydney. De afvaardiging stelde teleur bij de laatste wereldbekerwedstrijden. De grootste domper in het kletsnatte Zwitserland was de uitschakeling voor de finale van de Holland Acht, later in Sydney titelverdediger met medaille-ambities.
Mika Hakkinen verkeerde gisteren drie uur in de veronderstelling dat hij zonder problemen winnaar was geworden van de Grand Prix van Oostenrijk. Tot men bij een routinecontrole een technische onvolkomenheid aantrof bij de auto van Formule-1-coureur. Het betrof de elektronische zwarte doos van het voertuig. Daaraan ontbrak een keurmerk van de internationale automobielfederatie FIA. In het ergste geval zou hij gediskwalificeerd worden. Hij mocht uiteindelijk echter de tien punten behouden. Zijn team, McLaren Mercedes, kreeg echter wel een fikse boete.
In de Top 40 maakte het nieuwe bandje Krezip een flinke sprong, van 9 naar 2, met hun zomerhit I Would Stay. We schreven er al over op de dag van Pinkpop. Allemaal echte iconische hits uit het jaar 2000 in de top, met verder onder meer Que Si, Que No, Let’s Get Loud en You Sang To Me.
Op nummer 23 een geweldig nummer dat lijst binnenkwam: Michel, van de Haagse zangeres Anouk. Het ging over de jeugdliefde van de zangeres. Op het moment dat de single verscheen, zei Anouk alle zomerfestivals op. Ze had een burn-out. Nog net daarvoor werd een niet al te duur clipje opgenomen door een goede vriend. Het was dezelfde man die ook de clips voor Nobody’s Wife en It’s So Hard had geregisseerd. Op de set ontmoette ze rapper Onorthodox, die ze pas 10 jaar later weer terugzag. Hij werd de vader van haar vierde kind.