Maandag 10 juli 2000. In Griekenland en Bulgarije werd de noodtoestand uitgeroepen in verband met de bosbranden (zie eerder).
In de Filipijnen vielen honderden doden door een schuivende afvalberg in een voorstad van Manila. De meeste mensen waren gewaarschuwd en gesommeerd om te vertrekken. Maar de meeste bewoners van de naast een vuilnisbelt gelegen sloppenwijk Payatas (zie foto) hadden geen alternatief en bleven. Dat werd ze fataal. Met zo’n 80.000 inwoners was het druk in de sloppenwijk. Mensen woonden er in gammele onderkomens. Zij hoopten tussen het afval iets te vinden wat ze konden verkopen op de markt; zo probeerden ze zo goed en zo kwaad als het ging in hun levensonderhoud te voorzien. Nadat het dagenlang aanhoudend had geregend, begon een vijftien meter hoge afvalberg plotseling te schuiven. De stinkende lawine sleurde honderden nabijgelegen golfplaten hutjes mee. Mensen raakten het weinige dat ze bezaten, in één klap kwijt. Maar dan had je nog geluk – velen konden het niet navertellen.
Honderden mensen waren illegaal olie aan het aftappen bij een lekke pijpleiding in het Nigeriaanse Adeje, toen drie hevige explosies een waar inferno veroorzaakten. Vermoedelijk maakte de vuurzee zo’n 250 slachtoffers. Het kwam helaas regelmatig voor in Nigeria, maar dit keer was het aantal doden wel heel erg hoog. Steeds was het verloop gelijkwaardig: een al dan niet door sabotage lekkende pijpleiding van de nationale Nigeriaanse oliemaatschappij werd illegaal aftapt door bendes en/of toegesnelde buurtgenoten. Een van de weinige manieren om aan geld te komen, voor de straatarme bevolking. Dat aftappen ging goed totdat een sigarettenpeuk in de weggelekte olie belandde. En de gevolgen waren op deze dag wel heel catastrofaal.
De winsten van de rijke olievoorraden vloeiden grotendeels in de zakken van de autoriteiten, het volk profiteerde niet of nauwelijks mee van de bodemrijkdom. Het verzet groeide. Pijpleidingen onklaar maken om ze vervolgens af te tappen, was een veelgebruikte methode. Maar ook met gijzelingen probeerde men een doel te bereiken. Zo werden begin augustus 2000 165 Shell-medewerkers van hun vrijheid beroofd. Naast losgeld eisten de gijzelnemers vooral een baan.
Een nieuwe spits voor PSV; hier zouden ze nog veel plezier van hebben. Mateja Kezman speelde vanaf komend seizoen definitief voor PSV. De 21-jarige Joegoslavische international tekende een contract voor vijf jaar. Met de overgang van het jonge talent van Partizan Belgrado was voor Nederlandse begrippen een recordbedrag gemoeid dat naar verluidt ergens tussen de 25 en 30 miljoen gulden lag. PSV wilde niet exact aangeven wat er betaald was voor de afkoopsom. Voor de aanvaller bestond veel belangstelling. Behalve PSV was Fiorentina de meest serieuze kandidaat, de Eindhovenaren trokken uiteindelijk aan het langste eind. Kezman was voorlopig de vervanger van de langdurig geblesseerde spits Ruud van Nistelrooij, die pas na de winterstop begin 2001 weer inzetbaar was. Met Arnold Bruggink moet de Joegoslaaf een nieuw aanvalsduo vormen.
Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) wilde dat alle leerlingen op basisscholen verplicht van maandag tot en met vrijdag ten minste drie uur per dag naar school gaan. Ze besprak dit plan met diverse onderwijsorganisaties, als reactie op het nieuws van enkele dagen eerder. De wet gaf scholen nu nog de ruimte om tot en met groep vier één dag per twee weken vrijaf te geven. Steeds meer basisscholen deden dat ook, voornamelijk om het lerarentekort op te vangen. Adelmund voelde er niets voor om de vierdaagse schoolweek te gedogen. Ze wilde de regels juist aanscherpen, omdat ze dacht dat kinderen minder leren als ze maar vier dagen per week naar school gaan.
De werkloosheid onder nieuwe etnische groepen was veel hoger dan onder de ‘oude’ groepen minderheden als Surinamers en Marokkanen. Slechts 35 procent van vluchtelingen uit Afghanistan, Ethiopië, Eritrea, Iran, Somalië en Vietnam vond werk in Nederland. Dat bleek uit het onderzoek `Nieuwe etnische groepen in Nederland’ van het Nijmeegse Instituut voor Toegepaste Sociale Wetenschap dat deze dag werd gepubliceerd.
Mode dan. De parel was terug. Gold deze organische edelsteen tien jaar eerder nog als een tuttig product voor dames op leeftijd, nu was de parel trendy en stijlvol. Een deskundige in NRC Handelsblad wist hoe dit kwam. “Prinses Diana was één van de eerste rolmodellen die een parelsnoer durfden te combineren met een spijkerbroek. Werd de parel voorheen geassocieerd met oude, rentenierende dames, nu was het een symbool van stijl, lef en erotiek – voor alle leeftijden en voor alle standen.”
De Tour de France. Het regende pijpenstelen in de Pyreneeën, tot grote opluchting van Lance Armstrong. Als Texaan was hij gewend aan zonneschijn. Als wielrenner had hij baat bij gure omstandigheden. Schijnbaar moeiteloos reed hij zijn rivalen uit het wiel. Met machtsvertoon veroverde hij vervolgens de gele trui. Armstrong legde in de tiende etappe van de Tour de basis voor prolongatie van de titel. Zelf hield hij een slag om de arm. “Ik heb geleerd nergens op te rekenen”, zei de gewezen kankerpatiënt. Armstrong nam een grote voorsprong op zijn concurrenten. De Duitser Jan Ullrich, de Zwitser Alex Zülle, de Fransman Richard Virenque, de Italiaan Marco Pantani en de Spanjaard Fernando Escartin waren na de eerste bergetappe tot outsider gemanoeuvreerd. De 28-jarige Armstrong was de beste klimmer en de beste tijdrijder van het wielerpeloton. Michael Boogerd werd overigens 18e in deze etappe. Hij schoot tekort in de laatste beklimming.
Venus en Serena Williams wonnen op Wimbledon de finale van het vrouwendubbelsspel. De Amerikaanse zusjes waren in twee sets te sterk voor het Frans-Japanse dubbel Julie Halard en Ai Sugiyama: 6-3 en 6-2. Wimbledon werd zo voor de familie Williams uitermate succesvol. Twee dagen eerder had Venus ook al de titel in het enkelspel gewonnen, nadat ze in de halve finales te sterk was geweest voor haar zusje Serena. Voor de Amerikaansen was de zege in Londen de derde grand-slamtitel in het dubbel. In 1999 wonnen de zusjes ook Roland Garros in Parijs en de US Open in New York.
Belangrijke aankondiging dan, ten slotte. In de Verenigde Staten zou zich in oktober een ketchuprevolutie voltrekken. Het voedingsmiddelenconcern Heinz, dat al 125 jaar de in de VS meest gebruikte saus produceerde, zou dan donkergroene ketchup gaan verkopen. Het nieuwe product, gemaakt van groene tomaten, was vooral bedoeld voor kinderen. Uit onderzoek bleek dat zij de nieuwe kleur erg waarderen en dat ze er waarschijnlijk erg veel van gingen gebruiken. Die extra omzet wilde Heinz niet missen.