5 mei 2000. We vierden 55 jaar bevrijding. Anders dan tegenwoordig waren er nog ontzettend veel veteranen. Een militair die twintig was bij de invasie in Normandië, waar de bevrijding van West-Europa begon, was in mei 2000 nog ‘maar’ 66 jaar oud. In Amsterdam waren er veel Canadese oud-strijders bij de Vrijheidsparade, een optocht van historische legervoertuigen met veteranen (foto). De oudste was 92 jaar. Ze reden langs de route die de bevrijders in 1945 aflegden naar de Dam.
Een recordaantal van 850.000 mensen bezocht uiteindelijk de dertien Bevrijdingsfestivals. Het oude record dateerde uit 1995, toen er 800.000 bezoekers waren. De gratis muziekfestivals in Haarlem, Zwolle en Wageningen trokken elk al meer dan 100.000 bezoekers.
De fusie van KPN met Telefonica werd deze dag afgeblazen. De top van het Spaanse bedrijf stemde in met de fusie, maar KPN was niet overtuigd van de toewijding van de Spanjaarden. “Bij dit soort zaken moeten beide partijen con amore honderd procent toewijding laten zien”, zei een teleurgestelde KPN-topman.
Honderden VN-militairen werden gegijzeld in Sierra Leone. De burgeroorlog in dat land was weer helemaal opgelaaid. Rebellen die niet wilden ontwapenen en krachteloze VN-blauwhelmen: ingrediënten die ervoor zorgden dat iedere hoop op vrede in het West-Afrikaanse land de bodem werd ingeslagen. Na acht jaar burgeroorlog was er in 1999 juist een vredesakkoord gesloten, waarna de VN duizenden militairen naar Sierra Leone zond om toe te zien op de naleving. Maar de missie leek al bij voorbaat gedoemd tot mislukken. De rebellen, die de rijke diamantstreken in het noordoosten beheersten, wilden hun wapens helemaal niet inleveren. Sterker nog: bij de gijzeling waren het de blauwhelmen die werden ontwapend. Het zou weken duren voor alle gijzelaars waren vrijgelaten. Nog maar weinigen geloofden erin dat de VN-missie een serieuze kans van slagen had.
In Italië overleed de Toscaanse oud-wielrenner Gino Bartali. Hij werd 86 jaar en gold als een van de beste wielrenners aller tijden. Hij stond bekend als de fietsende monnik. Zo’n overtuigd katholiek als hij is geen wielrenner geweest – daarnaast was hij ook een groot levensgenieter. Tweemaal won hij de Tour de France: in 1938 en in 1948.
Een waarschuwing van de ANWB. Caravans werden te zwaar doordat steeds meer luxe voorzieningen werden ingebouwd. De ANWB begon een campagne om caravanbezitters daarvoor te waarschuwen. Een toilet, wastafel, koelkast, gasfornuis en bedden waren standaard. Steeds vaker kwamen er in caravans echter ook een televisie, magnetron, combi-oven, vrieskist, wasmachine en geluidsapparatuur.