17 maart 2000

17 maart 2000

17 maart 2000, een vrijdag. Stoelriemen vast, want er gebeurde nogal wat op deze dag. Onder meer de beursgang van World Online, een belangrijk congres over water, een massamoord en een gijzeling in Limburg met bemiddelaar Peter R. de Vries.

World Online ging op deze dag naar de beurs. Vooraf waren de verwachtingen hooggespannen. De vraag naar de 67,5 miljoen aandelen van het internetbedrijf van Nina Brink was ruim twintig keer groter dan het aanbod, men vreesde voor een chaos aan de Amsterdamse effectenbeurs. De beursgang kon dus niet mislukken! Torenhoge winsten lagen voor het oprapen, zo leek het. Maar we hebben het allemaal nog helder voor de geest: het ging fout. Behoorlijk fout.

Bij de opening was er nog niets aan de hand. Twee duimen ophoog bij bij mevrouw Brink, nippend aan een glas champagne. Het aandeel was vastgesteld op 43 euro en steeg eventjes licht naar iets over de 50. Toen begon het aandeel terug te zakken. En te blijven zakken: begin april kwam de koers nog amper boven de 13 euro. Een dramatische koersval met diverse oorzaken, maar de grote boosdoener was volgens velen toch Nina Brink.

Wat bleek: ze had zelf al in december een deel van haar aandelen verkocht, ver onder de introductieprijs van 43 euro. Zo weinig vertrouwen had ze dus in de toekomstige prijsontwikkelingen van het aandeel. Men vond de informatie zeer onvolledig en wollig en uiteindelijk kwamen ook eerdere faillissementen van bedrijven van Brink aan het licht. Mensen voelden zich misleid en het regende schadeclaims. Mensen dachten snel rijk te worden, maar bleven met enorme schulden achter. Op 13 april stapte Brink op als bestuursvoorzitter. Haar positie bleek onhoudbaar. Maar daarover meer in april.

Het 18-jarige meisje Laura werd in het Limburgse Helden in haar ouderlijk huis gegijzeld. Na achttien uur en de bemiddeling van misdaadjournalist Peter R. de Vries werd het meisje uiteindelijk vrijgelaten. Zonder bloedvergieten, dat was het belangrijkste nieuws na afloop. Maar mensen vielen wel over elkaar heen of De Vries de boel nou had versneld of vertraagd. Twee criminelen waren die ochtend plotseling een boerderij binnengestormd nadat ze op de A67 bij Geldrop een man uit Eindhoven hadden beschoten. Vier van de zes aanwezigen konden vluchten, een dochter werd na enkele uren vrijgelaten. De 18-jarige dochter bleef alleen achter bij de gijzelnemers.

Martin H. en Marc P. eisten twee miljoen gulden losgeld en een vluchtauto of -helikopter. De eerste kende Peter R. de Vries en het contact was gauw gelegd; de journalist kwam bemiddelen. Met een cameraploeg reisde hij af naar Limburg en SBS6 zond enkele keren een live-verslag uit. Kort na middernacht gaven de twee mannen zich over, nadat ze eerst het meisje vrijlieten. Een slachtoffer dat helaas die dag ook seksueel was misbruikt.

De politie was woedend op De Vries. Ze vonden dat hij het proces had belemmerd. De voortgang van de onderhandelingen waren in gevaar gebracht en er wat onnodig risico ontstaan, zo klonk het. Ook vanuit de journalistiek kwam er kritiek. De Vries had ineens een andere pet opgedaan, maar schroomde er niet voor om die rol uit te oefenen met draaiende camera’s erbij. De Vries heeft die kritiek altijd van de hand gewezen. Volgens hem was het beëindigen van de gijzeling door zijn inbreng juist bespoedigd. 

Kroonprins Willem-Alexander opende in Den Haag het Tweede Wereld Water Forum. In 2025 moet iedereen in de hele wereld schoon drinkwater hebben, dat was de doelstelling van de organisatoren. Voorzitter Willem-Alexander had zich twee jaar verdiept in alles wat met water te maken had. Meer dan vierduizend deskundigen, beleidsmakers en bewindslieden kwamen op zijn congres af. Voor zijn grote opening kreeg hij te maken met naakte actievoerders die protesteerden tegen de aanleg van stuwdammen in Spanje. Ze werden verwijderd; iedereen mocht van de kroonprins meepraten, maar wel op een beschaafde manier. Hij bracht het er goed vanaf in zijn rol als voorzitter.

Joop van den Ende (58) trok zich om gezondheidsredenen terug uit Endemol, zo maakte hij vandaag bekend. Daarbij werd ook het nieuws gebracht dat mediaconcern Telefónica uit Spanje een bod van 5,5 miljard euro uit had gebracht op alle aandelen van het bedrijf. De voorgenomen fusie paste in de supersnelle ontwikkelingen die zich voordeden op het gebied van televisie, telefonie en internet en vooral de integratie daarvan. Endemol zou onder eigen naam als zelfstandige divisie werkzaam blijven vanuit Hilversum.

Als president-directeur bleef John de Mol aan; hij bezat 28,6 procent van de aandelen. Van den Ende, met 25,7 procent, bleef nog wel aan als commissaris. Daarnaast wilde hij zich meer focussen op zijn theater- en musicalproducties. De twee waren werden in één klap miljardair. Met de overname van Endemol zette Telefónica als eerste Europese telecombedrijf miljarden in op de combinatie van internet en televisie. Endemol was vooral door het enorme succes van Big Brother (1999) een internationaal zeer hoog aangeslagen partner geworden.

In Oeganda vonden meer dan 900 sekteleden de dood. Een collectieve zelfmoord, werd aanvankelijk gedacht, maar bij nader inzien was de dood in het zuidwesten van het Afrikaanse land een massamoord. De gruwelijke gebeurtenissen kwamen aan het licht nadat een kerk uitbrandde. Daar werden de verkoolde resten van de slachtoffers van de Beweging voor het Herstel van de Tien Geboden van God gevonden. Een dag ervoor hadden ze nog gefeest; toen ze zich daarna verzamelden in de kerk, werd deze in brand gestoken. Alle ramen en deuren waren dichtgetimmerd, ontsnappen kon niet.

Of de sekteleiders zich onder de slachtoffers bevond, zou altijd een mysterie blijven. Deze Joseph Kibweteere en Credonia Mwerinde beweerden dat de wereld zou vergaan tijdens de millenniumwisseling en hun volgelingen hadden braaf al hun aardse bezittingen verkocht; de opbrengst ging naar de sekte. Er volgde geen einde der tijden en in die beruchte kerk zou de maagd Maria alsnog de weg naar de hemel wijzen. Daar was dan wel de hulp van ontvlambare benzine voor nodig.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *