Dinsdag 23 mei 2000. Het Japanse keizerlijke paar was op staatsbezoek in Nederland. De Japanse keizer Akihito en zijn vrouw arriveerden in de ochtend op Schiphol voor een vierdaags bezoek. Ze werden daar begroet door koningin Beatrix en prins Claus. Naast Amsterdam bezocht het gezelschap ook Den Haag, Leiden, Rotterdam en Paleis Het Loo. Het bezoek volgde op de reis die kroonprins Willem-Alexander onlangs maakte naar het land van de rijzende zon.
Het was een omstreden bezoek waar met angst en beven naar uitgekeken was. Dankzij diplomatiek kneedwerk zou het uiteindelijk vrijwel vlekkeloos verlopen. In 1971 was de vader van keizer Akihito in Nederland en dat verliep tumultueus. Het leed dat Japanners in de Tweede Wereldoorlog in het toenmalige Nederlands-Indië hadden aangericht, was nog niet verwerkt. Ook in 2000 waren er nog steeds emotionele reacties. Er waren enkele demonstraties, maar de autoriteiten hielden die uit het zicht van het Japanse bezoek.
Het Israëlische leger trok zich terug uit Zuid-Libanon. Israël zou zijn versnelde troepenterugtrekking al binnen enkele dagen voltooien. Dat beloofde de Israëlische premier, Ehud Barak, op deze dag voor de Legerradio. “Deze achttien jaar oude tragedie is voorbij.” Barak sprak na een spoedzitting van zijn veiligheidskabinet, dat duidelijk volledig verrast was door de razendsnelle opmars van de fundamentalistisch-sjiitische beweging Hezbollah in Zuid-Libanon tot vlakbij de grens met Israël. Meer erover op 24 mei.
Kunstenaar Peter Klashorst was terug in Nederland. De kunstschilder werd eind april in de Senegalese hoofdstad Dakar gevangen genomen omdat hij naaktmodellen schilderde. Hij kwam na een illegale ontsnapping uit dat land uiteindelijk om 5 uur in de ochtend op Schiphol aan. Klashorst zelf noemde het avontuur daarna laconiek “een leuke safaritocht langs pittoreske stukjes Afrika”.
In de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal van 1974 in West-Duitsland was de KNVB bang voor een eventuele ontvoering van Johan Cruijff of een van zijn familieleden door Arabische terroristen. De bond schreef dat in januari 1974 in een brief aan de Duitse Voetbalbond (DFB). Dat stond in KNVB-documenten die ze nu openbaar maakten. De West-Duitse politie voerde vervolgens een groot aantal maatregelen in om de veiligheid van Oranje te garanderen. Arabische personeelsleden in het hotel waar de Nederlandse ploeg verbleef, konden toen uit voorzorg vertrekken. Het Waldhotel in Hiltrup, waar Oranje was gehuisvest, veranderde in een heuse vesting.
Oud-minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns (89) had gelogen over de wijze waarop hij lid was geworden van de NSB. Dat beweerde zijn schoonzuster Adèle Luns-van der Made deze week in Elsevier. Zij was de weduwe van Luns’ broer Huib. Luns was gezien zijn leeftijd en gezondheid niet meer in staat op het verhaal te reageren, zo meldde zijn advocaat. Hier meer over de controverse.
In Suriname maakte Desi Bouterse ondertussen bekend president van Suriname te willen worden. Van 1980 tot 1988 was hij dictator tijdens het militaire regime in Suriname. Van 2010 tot 2020 was hij uiteindelijk wat hij graag wilde: president van Suriname.
Tragisch nieuws, ten slotte. Acteur Hugh Grant en Elibabeth Hurley lieten weten na dertien jaar uit elkaar te gaan. Het haalde vervolgens niet alle dagbladen.