10 mei 2000

10 mei 2000

Woensdag 10 mei 2000. In Cannes opende de 53e editie van het jaarlijkse Filmfestival. De Deense filmmaker Lars von Trier won dit jaar de Gouden Palm voor de musical-dramafilm Dancer in the Dark.

Bosbranden bedreigden het nucleaire laboratorium van Los Alamos in de Amerikaanse staat New Mexico. De oorzaak was bijzonder. In een poging wilde bosbranden te voorkomen, werden in een bos dood hout, omgevallen bomen en dorre struiken door boswachters in brand gestoken. Maar wat een beheerste brand had moeten zijn, liep uit op een dagenlang oncontroleerbaar voortrazende vuurzee.

Het ging niet zomaar om een nucleair laboratorium: het was de grootste van Amerika. In het Los Alamos National Laboratory waren in de Tweede Wereldoorlog ook de eerste Amerikaanse atoombommen ontwikkeld. Nu lag er plutonium en ander gevaarlijk explosief materiaal opgeslagen, evenals chemisch en nucleair afval. De dreiging was reëel. Alle inwoners in de omgeving werden geëvacueerd, al het personeel kon thuisblijven. In totaal zo’n twintigduizend mensen verlieten het rampgebied. Het duurde dagen voor alles onder controle was. Het vuur was de plutoniumopslag op nog geen driehonderd meter genaderd…

Bij een ongeluk op een spoorwegovergang in Schardam kwamen drie mensen om het leven.

Barcelona lag eruit. Ze verloren na een tweeluik van Valencia in de halve finale van de Champions League. De eerste wedstrijd ging verloren met 4-1, nu won Barcelona met 2-1. En dat was te weinig. De doelpunten kwamen van Frank de Boer en Phillip Cocu. De aanhang eiste vervolgens het vertrek van trainer Van Gaal en voorzitter Nuñez. De clubleiding liet via vicevoorzitter Gaspart echter weten achter de trainer te zullen blijven staan. Van Gaal dacht zelf ook niet aan opstappen.

De gang van zaken rond het ILOVEYOU-virus bewees dat het strafrecht op internet nog in zijn kinderschoenen stond. Het virus trok een spoor van vernielingen over de wereld. Maar de Filipijnse politie moest een 27-jarige verdachte weer vrijlaten. Het in omloop brengen van een computervirus was in de Filippijnen geen strafbaar feit. Verschillende andere landen, waaronder Nederland, hadden dat al wel strafbaar gesteld en zouden graag een rekening vereffenen met de verdachte uit Manila.

Een vriendin, een boze echtgenote, prostaatkanker: in politieke kringen in New York ontstond grote onzekerheid over de politieke toekomst van de Republikeinse burgemeester Rudolph Giuliani. Hij had ambities: hij ging voor een zetel in de Senaat. Zijn rivaal: Hillary Clinton, de First Lady. Op 19 mei zou Giuliani uiteindelijk de strijd staken. Als burgemeester werd hij een held na 9/11, Times Magazine noemde hem vervolgens de man van het jaar en Oprah Winfrey noemde hem ‘America’s Mayor’ – maar dat was nog allemaal niet bekend in mei 2000. Bijna 25 jaar later is er van die reputatie weinig meer over. Verkwanseld aan talloze affaires, alcohol en Donald Trump.

Vandaag geboren: de Nederlandse zangeres Meau. Proficiat met je 25e verjaardag!

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *